Србија

ЗБОГ ЕУ РАК СЕ ШИРИ ПО СРБИЈИ: Косјерић у паници – неће да им цементара трује бебе

Страх се увукао међу становнике Косјерића због намере цементаре Титан да надомак тог питомог градића складишти и спаљује комунални отпад штетан за здравље људи и животну околину.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мада у цементари тврде да ће поштовати све европске стандарде, у Еколошком покрету Косјерић револтирани су не само због најаве додатног загађења, већ и што грчка компанија, која је власник цементаре, хоће у њиховом граду да се бави послом забрањеним у земљи из које долази.

ОТИМАЧИНА ЗА МУЖА УБИЈЕНЕ ПЕВАЧИЦЕ: Жене одлепиле за Зораном, прогањају га и нуде брак и…

Опасност за здравље становништва, према речима др Илије Вукадиновића, директора Дома здравља у Косјерићу, прети пошто није реч само о паљењу текстила, већ и пластике, гума, уља, па чак и медицинског отпада!

– Штетне материје ослобођене сагоревањем вишеструко негативно могу да утичу на здравље људи и изазову оболевање од канцера, шећера, хормоналне поремећаје, стерилитет… – упозорава др Вукадиновић.

Он упозорава да су најугроженије бебе које су и до 20 пута у већој опасности од одраслих због штетних материја које доспевају у тело њихових мајки.

– Диоксини и фурани се добро растварају у мастима и у мајчином млеку путем којег улазе у организам беба – појашњава овај лекар.

Према речима Далибора Вујића из Еколошког покрета, мештани Косјерића су уплашени за здравље, али и за развој туризма и пољопривреде, односно за производњу малина и другог воћа.

– Ни сада нисмо безбедни јер у ваздуху има прашине, тј. механичке и хемијске нечистоће, а ако би се сагоревао отпад, опасност је озбиљна, пошто нема филтера који би зауставили штетне материје – указује Вујић.

Он сматра да комунални отпад треба да завршава у спалионицама чија је температура висока и константно иста, а не у цеменатарама где варира, па је немогуће да се безбедно ради такав посао.

– У Титану добро зарађују од цементаре, али им није довољно, па су, изгледа, решени да иначе добар профит увећају на рачун здравља нашег становништва. То нећемо дозволити, бранићемо се и одбранити – поручио је Вујић који додаје да ће, према његовим сазнањима, цементара добијати субвенције ЕУ од 70 евра по тони комуналног отпада.

На опасност по становништво указује и Жарко Ђокић, председник општине Косјерић, позивајући се на искуства цементара у Беочину и Поповцу.

– Смртност у Беочину је током последњих 10 година порасла за 50 одсто, док су се из Поповца људи масовно исељавали, па је данас тамо насељено свега десетак кућа – рекао је Ђокић и позвао се на податке Завода за јавно здравље у Ужицу према којима је од 2005, када је цементара са мазута прешла на кокс-петрол, повећана и смртност у Косјерићу и околини.

Статистика упозорава

Захтев за изградњу складишта отпада компанија Титан је поднела још 2012. године, у време када је Зорана Михајловић била министарка екологије. Народ се, каже Ђокић, тада побунио и цементара је остала без дозволе. Сада Зорана Михајловић као министарка грађевине даје зелено светло Титану!

– Решење је издало министарство 10. октобра и тако дозволило радове заобилазећи претходне уговоре с Титаном и одлуке Општине Косјерић, чији је и ранији сазив локалног парламента, али и садашњи, усвојио одлуку о забрани тог посла. Мада тврде да је њихова технологија еколошка и савремена, медицинске статистике у европским градовима где дуже постоје ова постројења недвосмислено показују фаталне последице по здравље – казао је Ђокић.

Први човек Косјерића објашњава да му ништа није прече од интереса житеља чије поверење не жели да изигра.

– Зато ћу се до краја борити заједно са својим суграђанима и захтеваћу да надлежна министарства поштују скупштинске одлуке – каже Ђокић.

Позивајући се на анализу Завода за јавно здравље у Ужицу, Ђокић указује да су статистички подаци о здрављу становништва Косјерића, посебно деце, већ сада алармантни! У претходних 10 година забележен је пораст обољења дисајних путева, карцинома плућа и дебелог црева. Код деце болести дисајних путева чине више од две трећине разлога за јављање лекару, а у порасту су акутни бронхитис и астма.

Цементара: Као у ЕУ

У цеменатри тврде да грађани Косјерића немају разлога за забринутост и истичу да су у претходних петнаестак година уложили више од 16 милиона евра у побољшање заштите, да су постигли еколошке перформансе на нивоу најбољих фабрика у ЕУ и да су далеко испод законских лимита прописаних у Србији. Циљ им је, кажу, да попут цементара у ЕУ и других у региону, део фосилног горива замене алтернативним горивима.

– Титан за две до три године намерава да започне коришћење горива произведеног од комуналног и неопасног индустријског отпада, нпр. амбалажног – каже се у одговору цементаре „Вестима“.

У одговору се додаје и да компанија, својим досадашњим унапређењима заштите животне средине и уз примену најбољих искустава и мера заштите, гарантују да неће бити негативних утицаја на околину и здравље људи.

Лоптица у дворишту Владе Србије

У Министарству грађевине „Вестима“ је речено да су предметном дозволом Титан Цементари Косјерић д.о.о. одобрени радови на изградњи постројења за дозирање и коришћење горива добијеног из чврстог отпада, у складу са Законом о планирању и изградњи. Решење о грађевинској дозволи је, кажу, коначно, а против њега се може покренути управни спор, тужбом Управном суду у року од 30 дана од дана пријема решења.

– Подносилац захтева неће бити у могућности да добије пријаву радова, ако претходно не достави сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину, о чему одлучује Министарство заштите животне средине – кажу у ресору грађевине.

 

Извор: Vestionline.com