Србија

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: Ако Вучић реши питање Косова, биће највећи политичар у историји!

Фото: Јутјуб

Нажалост, мало је оних који данас виде читав контекст ситуације с Косовом. Вучић то види и има прилику да реши овај вековни проблем. Увек сам говорила оно што мислим. То се можда не свиђа неким „првоборцима“ у СНС, који мисле да је довољно само то што су ту од првог дана

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства у интервјуу за Курир говори зашто је многи у СНС нападају и доживљавају као опозиционара, као и шта јој смета у странци којој припада. Каже да није заборавила ни како је била усамљена кад је предложила да Вучић, а не Томислав Николић, буде кандидат за председника и да нема потребу никоме да се доказује. Такође, истиче да је претходна влада – иако Брнабићкина ради добро – са Александром Вучићем на челу била енергичнија.

ВУЛИН: Кајем се што сам рекао истину о куповини стана!

Зашто сте највећи непријатељ ове власти? То тврде поједине ваше колеге.
– Не знам ко то мисли, али знам да Влада Србије и СНС имају много више политичке и сваке друге користити од мене и мог рада него од тих „колега“. Сви нови ауто-путеви, регионални путеви, обновљене пруге и мостови, станови могли су да се граде и пре мене – али нису. Немам потребу никоме да се доказујем јер иза мене стоји знање, образовање, искуство и резултати. Рад и резултати треба да су главно мерило у политици.

За себе кажете да сте један од најближих сарадника председника Србије и СНС Александра Вучића, али годинама вас у странци многи доживљавају као „дођоша“ и опозиционара. Зашто?
– У СНС сам ушла после договора с Вучићем. Он ме је три пута бирао за министарку, потпредседницу владе и странке, он је тражио да водим Координационо тело за родну равноправност. Заједно смо радили на великим инфраструктурним пројектима који повезују Србију с регионом и Европом. Нисам заборавила ни како сам била усамљена кад сам предложила да Вучић, а не Томислав Николић, буде наш кандидат за председника. И увек сам говорила оно што мислим. То се можда не свиђа неким „првоборцима“, који мисле да је довољно само то што су ту од првог дана.

Да ли вас се они можда плаше?
– Ма где би се они плашили жене која само ради свој посао. Али, ако бисмо их анализирали, онда би се показало да су то они малобројни који у себи, у својој личности, не могу да обуздају свог првог шефа – Шешеља. Вучић је њима други, или трећи председник, па се и у томе разликујемо.

Јесте ли се Вучићу пожалили због тог односа? Шта вам је рекао?
– Знам да председник зна за све нападе на мене, али он и ја увек имамо важније теме за разговор. С друге стране, погледајте шта њему раде. Добар је само кад треба да већини омогући да напредују, да им омогући статус. То вам је као са размаженом децом: док дајете, добри сте, а чим кажете да су претерали, они се љуте.

Критиковали сте и Цркву због дијалога о Косову и тражили да не врши притисак на Вучића.
– Нажалост, мало је оних који данас виде читав контекст питања Косова, оних који виде сву ту испреплетаност Косова са односима у региону, нашим путем у ЕУ, односима с Турском, САД и Русијом и, најважније, с будућношћу Србије. Вучић то види и има прилику да реши ово питање. Ако са Албанцима решимо питање Косова, Вучић ће остати упамћен као највећи српски политичар у последња два века.

Шта вам конкретно смета у СНС?
– Волим своју странку и схватам је као велику породицу у којој има добрих и мање добрих, али као породицу. Имамо велики број квалитетних људи, професионалаца спремних да раде за добробит Србије. Имамо најпопуларнијег лидера, имамо Небојшу Стефановића, кога је Курир толико пута критиковао без разлога. Имамо Горана Кнежевића, Вању Удовичића, Јадранку Јоксимовић, Марка Ђурића, имамо Дарка Глишића, Николу Селаковића, имамо докторе наука, професоре, лекаре, наставнике, уметнике, спортисте и велики број квалитетних људи по Србији. Да све њих немамо, не бисмо ни имали успеха. Ми као друштво увек пре гледамо друге, у туђе породице, а не видимо своју. Зато сам за то да се сви проблеми реше прво у својој породици.

Дачић је рекао да Влада није обданиште па да Брнабићка глуми васпитачицу… Како је ви доживљавате? Које су сличности и разлике у односу на њеног претходника Вучића?
– Влада коју води премијерка Ана Брнабић ради добро и наставила је континуитет економске и фискалне политике. Свако од министара ради свој посао најбоље што уме, имамо резултате. Али мој је утисак да је влада с Вучићем била енергичнија. То нема везе с премијерком, већ с великом Вучићевом и мојом енергијом, јер сам потпуно уживала радећи у влади с њим.

Како сада изгледају седнице Владе? Познато је да премијерка нема довољно политичког искуства, али да ли има ауторитет да држи ствари под контролом? Да ли постоји нешто што јој замерате и каква је уопште комуникација?
– Оно што видим јесте да премијерка Брнабић улаже много воље у свој посао. Нас две имамо комуникацију какву треба да имају премијерка и потпредседница Владе.

И премијерка Брнабић се, тврде стручњаци, нашла у сукобу интереса јер је своју фирму пребацила на партнерку с којом живи. Да ли је по вама то сукоб интереса? Или макар да ли је морално?
– И за мене и за све друге треба да важи исти принцип: постоје институције чији је посао да провере сваког од нас. Нека оне раде свој посао. Знам да су проверавале и Вучића, па верујем да проверавају и друге.

Да сте ви били у прилици да састављате кабинет, да ли би он био исти? За кога ту не би било места? И шта бисте другачије урадили?
– Нисам у прилици и зато не могу да одговорим на ово питање.

Према најновијем истраживању, нико од министара није добио ни тројку. Је л‘ вас мало срамота због тога? Ко је за то крив – „васпитачица“ Брнабић или сваки министар понаособ?
– Наш народ је бар познат по томе што свако зна да састави најбољу фудбалску репрезентацију и што би свако знао да води Владу Србије. Тако сам доживела и ово наводно оцењивање.

Поменули смо Дачића. Да ли његово певање може да буде плус у српској дипломатији?
– Дачић као искусни политичар зна кад треба да користи свој шарм, зато је и добар дипломата. Има свој стил, који је многима необичан. Међутим, мало ме је зачудио када је недавно тражио споменик Слободану Милошевићу. Управо је Дачић повео СПС на страну супротну од оне за коју се Милошевић залагао. И доказао да је у праву. СПС без Дачића не би преживео. Да није било Дачића, Шешељ би их појео.

Шешељ не пропушта прилику да вас нападне, али ни ви не остајете дужни.
– Војислав Шешељ је политички пензионер кога подржава мање грађана него имагинарног лика Белог. Шешељ је данас пензионер са силеџијским манирима, познат по вађењу пиштоља и позивима на рат.

Сто дана Владе обележио је скандал са Вулиновим станом и „тетком из Канаде“. Рекли сте да надлежни тиме треба да се баве и навукли гнев ПС… Ипак, тај ваш одговор је увијање у обланде. Шта је ваш прави политички став о томе?
– Управо оно што сам рекла: нико не сме да напада и вређа новинаре и уреднике зато што раде свој посао. И подржавам предлог председника Вучића да надлежни још једном провере све у вези с куповином стана министра Вулина. Ни зарез не бих додала ни одузела. Шта год мислили о мени, ја се не свађам, али имам воље, снаге и енергије да се борим и говорим о проблемима.

Вулинови су једино вас растргли, а исто је рекао и председник Вучић, па и Дачић. Како то објашњавате?
– Па… Вероватно нису били обавештени о ономе што су рекли Вучић и Дачић. Радим свој посао, па тако и с министром одбране Вулином следеће недеље имам састанак на којем треба да решимо питања у вези са аеродромом Морава.

Плашите ли се ванредних парламентарних избора? И зашто је то поново тема?
– Треба ли да подсетим да је СНС три пута у последњих пет година убедљиво победио на парламентарним изборима. Нема бољег доказа да се СНС не плаши избора и имамо резултат с којим увек можемо да станемо пред грађане. Лично, волим време избора, када је у странци мобилно стање. Волим да обилазим Србију и ту енергију у време избора.

О изборима у Београду
НАЈБОЉИ ИЗ ТИМА СНС БИЋЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК

Ускоро ће градски избори. Зашто СНС нема кандидата, него се поново крије иза Вучића? Да ли то значи да нико из СНС није способан за ту позицију?
– Нема избора за градоначелника Београда, већ ће странка која освоји већину, а то ће бити СНС, изабрати градоначелника. Чуде ме сви који верују да један човек може да води Београд. За разлику од њих, СНС ће имати тим за Београд, а најбољи из тима биће градоначелник.

Како је, по вама, радила садашња градска власт са Малим и Весићем на челу?
– Грађани ће на изборима рећи коначну оцену. Као неко ко води инфраструктуру у Србији, мени је врло позитивно што је број градилишта у Београду данас десет пута већи него пре четири-пет година. Мислим да може и треба још више да се гради у Београду и никад нећу разумети оне који критикују када се нешто прави и гради.

ЧЕДА УХВАЋЕН У ПРЕВАРИ! САКРИО ЛУКСУЗНИ ГЛИСЕР! Није пријавио пловило у имовинској карти!

Земљаци
ЈАНКОВИЋ ЈЕ АПДЕЈТОВАНА ВЕРЗИЈА ПОКРЕТА ДВЕРИ

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић и ви сте земљаци, обоје сте из Лознице. Да ли је то разлог што сте према њему посебно оштри?
– То што примећујем да је Саша Јанковић постао апдејтована верзија Двери нема везе с Лозницом, дивним градом из којег су моји родитељи. Двери мрзе све оне који нису као они, Јанковић и његови мрзе Вучића и СНС. Двери пребројавају патриотска крвна зрнца, а у Јанковићев покрет улази се заклетвом „мрзим Вучића“. То није политика, то је патологија.

Да морате да бирате, кога бисте од лидера опозиције подржали – Јанковића, Јеремића, Шутановца или Ђиласа? Ко је за вас „најмање зло“?
– Опозицију поштујем, али ако ми већ дајете могућност да бирам, увек бих подржала кандидата СНС. Увек!

 

Извор: Kurir.rs