Србија

„ИКЕА“ ДЕРЕ СРПСКЕ КУПЦЕ! У Бубањ Потоку СКУПЉЕ него у Шпанији и Швајцарској!

Цене у Србији у шведском ланцу за продају покућства знатно су више него у његовим робним кућама у иностранству, показало је истраживање Заштитника потрошача

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трговински ланац „Икеа“, чијем доласку у Србију су се обрадовали многи потрошачи, и није тако благонаклон према новчаницима наших грађана. Штавише, случајним одабиром комада намештаја утврдили смо да су цене појединих производа у иностранству, где је просечна плата неколико пута већа, знатно јефтинији. Свакако, тешко је наћи да је у Србији било шта јефтиније од „Икеиних“ производа него у иностранству. У најбољем случају, цене су идентичне.

Тако, на пример, рам за брачни кревет „леирвик“ у Бубањ потоку кошта 21.999 динара, док исти такав у Шпанији купци плаћају 119 евра (14.000 динара). Овакав рам у Швајцарској кошта 179 франака, што је око 18.500 динара.

ПРВИ ЗОРАНОВ ИСКАЗ: Моји родитељи нису подносили Јелену, нису хтели певачицу за снајку

Дрвени рам за кревет „фјеллсе“ у Србији кошта 5.999 динара, док га Шпанци плаћају 39 евра, што је 4.600 динара. И у Хрватској је значајно јефтинији, те ћете исти комад намештаја у загребачкој „Икеи“ платити 4.400 динара (279 куна).

Софа „кивик“ Србима се продаје за 54.999 динара, док је Швајцарцима на располагању за 399 франака, односно 41.200 динара. Дакле, они ће је платити око 13.000 динара мање. У Хрватској, исти овај комад намештаја кошта 46.000 динара (2.899 куна).

За четворосед „валентуна“ српски купци морају да издвоје 151.000 динара, а Шпанци 1.190 евра, што је чак 10.000 динара мање.

Упоредили смо цене и угаоних гарнитура из колекције „вимле“. Жута гарнитура четворосед у Србији кошта 132.420 динара, док је код комшија Мађара 304.800 форинти, односно 117.854 динара. у Хрватској исти овај комад намештаја кошта 121.685 динара (7.670 куна). Дакле, за исту ствар Мађари ће платити скоро 15.000 динара мање, а Хрвати око 11.000 динара.

Ништа није боља ситуација ни са мањим комадима ствари за кућу. На пример, лавабо „бетинген“ код нас кошта 9.999 динара, а у Загребу 500 куна, односно 7.932 динара.

Ни онима који су се обрадовали шведским куглицама од меса, односно ћуфтама, неће бити пријатно када схвате да и ту плаћамо више него комшије. Порција од 12 ћуфти са прилогом у „Икеином“ ресторану у Србији кошта 449 динара, док у хрватском 22 куне, односно 349 динара. дакле, Хрвати који одлуче да једу након куповине за овај оброк ће издвојити 100 динара мање.

Ненад Бумбић, председник удружења „Заштита потрошача“ тврди да је приликом посете „Икеи“ уочио низ неправилности у пословању.

– Шведски ланац изгледа није до краја испоштовао наше законе. У њиховом продајном објекту нисмо успели да нађемо сва обавештења која по Закону о заштити потрошача морају да буду истакнута на видљивом месту. На пример, нисмо нашли Обавештење о месту и начину пријема рекламације. Њихово љубазно особље које се бави обрадом рекламација ни не зна да такво обавештење треба да постоји – каже Бумбић и скреће пажњу на још један детаљ.

– На декларацијама већине комада намештаја је наведено да је увозник правно лице које по подацима АПР-а није регистровано у Србији (Икеа супплy АГ), као и да је артикал произведен у више земаља. Тако можете купити један комад намештаја на коме пише да је произведен у Немачкој, Шведској, Пољској, Литванији и Кини па слободно замислите да је произведен у земљи која вам се највише свиђа.

Икеа: на цене утичу трошкови пословању

У „Икеи“ тврде да је на формирање цена утичу већи трошкови пословања у Србији.

– Када ступамо на ново тржиште, наша основна идеја је да понудимо широк асортиман производа доброг дизајна, форме, функције и квалитета по приступачним ценама за велики број људи, имајући у виду и одрживи развој. У Србији смо посебно водили рачуна о куповној моћи становништва и издвојили најприступачније производе у нашем асортиману, и трудили смо се да управо ти производи имају још приступачније цене него у региону иако је за одређене производе из асортимана то је био мало тежи задатак, због различитих фактора који утичу на веће трошкове пословања у Србији – кажу у „Икеи“.
На питање, како објашњавају то што идентични клуб-сточић код њих скупљи 7.000 динара него у другом салону намештаја, тврде:

ШЕШЕЉ СКУЋИО УНУКЕ И БИВШУ СНАЈКУ: Лидер СРС парама од ријалитија купио стан!

– Свесни смо да на тржишту постоји производ који изгледа веома слично нашем столу „вејмон“, чији дизајн је власништво „Икее“. Овај случај тренутно испитује „Икеа оф Сwеден“, организација задужена за дизајн нашег асортимана, и пружићемо више информација чим будемо у могућности.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Zaštitnik potrošača