Србија

КЕБА ЗА СВЕ КРИВ: Снимање емисије „угрозило“ председника Вучића!

Певач фолк музике Драган Којић Кеба приведен је на информативни разговор у БИА зато што је подно Авале, у близини породичне куће председника Србије Александра Вучића, снимао прилог за емисију Ексклузив телевизије Прва.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према нашим информацијама, припадници Војске Србије, који штите објекат, нису препознали певача већ су позвали БИА да интервенише, под ознаком хитно. Војска је јавила да је око Вучићеве куће примећен сумњив џип из кога се снима професионалном камером. БИА је потом интервенисала, привела певача и његове сараднике из џипа. У складу са Законом о БИА, они су саслушани а потом и пуштени, јер није било повода за задржавање и даље процесуирање.

Драган Којић Кеба потврдио је да је био на информативном разговору у БИА, али је навео други разлог за привођење од онога који је потврђен Данасу.

ПОСЛЕДЊЕ ПИСМО БРИСЕЛУ: Срби ће појести све Кимове ракете, ако нам покажете један папир

– Чули су моју нову песму која ће изаћи у децембру, а ја уопште не знам како су дошли до снимка и закључили да песма није подобна за национални интерес. Тако да сам морао да дам изјаву и објашњење. Не смем да износим детаље, рекао је Којић за Данас, додавши да се за додатне информације обратимо БИА.

Певач је, меутим, вечерас изјавио за телевизију О2 да је саслушан у БИА, а потом и у полицијској станици у Булевара деспота Стефана, након снимања емисије Ексклузив која се емитује на Првој телевизији. Како је објаснио, прилог за емисију снимао се у џипу са затамњеним стаклима у којем је била са њим новинарска и сниматељска екипа са камерама. Којић је истакао да су разговори са надлежним службама били „коректни“ и да разуме да они раде свој посао на заштити безбедности грађана. „Нашао сам се на погрешном месту у погрешно време“, навео је певач за О2.

И новинарка емисије Ексклузив Маја Соколовић изјавила је за исту телевизију да је била на информативном разговору због тога што су снимали прилог у делу граду у којем бораве заштићене особе. „Они су радили свој посао, као што смо и ми радили свој“, рекла је новинарка.

Сумњу у верзију догађаја коју је у јавност изнео Драган Којић изразили су саговорници Данаса из безбедносних кругова. Како нам је објашњено, служба је престала да саслушава уметнике и јавне личности због вербалног деликта још осамдесетих година прошлог века. Тада су се на информативне разговоре приводили књижевници и интелектуалци због „угрожавања самоуправног социјализма“. Припадници службе су се музичарима бавили искључиво ако су певали четничке или усташке песме у иностранству. Међутим, чак и тада, служба се није бавила необјављеним материјалом, већ су само реаговали на јавну реч или објављену критику. Привођење због необјављених песама, према речима наших саговорника, практиковало се једино у периоду непосредно након Другог светског рата. Са овом праксом раскрстило се још средином педесетих година прошлог века.

Подсетимо, ово није први пут да се породична кућа председника Србије Александра Вучића нађе у фокусу јавности. Крајем октобра прошле године у шуми у близини Вучићеве куће у Јајинцима пронађени су сандуци са оружјем у којима се налазила зоља, неколико ручних бомби и муниција. Тада се на лице места упутио велики број полицајаца на челу са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем. Том приликом министар је изјавио да би могла по среди бити припрема за убиство, тада премијера, а данас председника Вучића. Стефановић је истакао да је на оружју пронађен ДНК материјал, а неколико дана касније и да су лоциране 97 „безбедносно интересантне особе“. И поред тога, до данас нису пронађене особе које су оружје сакриле, а колико је познато, предмет се и даље налази у предистражној фази.

Јавност исмејала хапшење Кебе

Информација да је фолк певач приведен у БИА изазвала је буру подсмеха у јавности а корисници друштвених мрежа подсетили су се крилатице – „Иза сваког угла вреба Драган Којић Кеба“ и предлагали државним органима које би певаче и због којих песама требало да ухапсе.

ПОЧИЊЕ ХАОС У ЕУ: После Каталоније и Венето спрема свој референдум 22. октобра

БИА: Разговор са Којићем није био због песме

„Припадници Безбедносно-информативне агенције су дана 28. 09. 2017. године, вршећи своје редовне послове на заштити безбедности Републике Србије, а у циљу прикупљања обавештења, односно идентификације власника и корисника возила, за које је постојала сумња да је објекат извршења кривичног дела, обавили разговор са Драганом Којићем. Истичемо да наведени разговор није имао никакве везе са било каквом песмом поменутог Којића, и истом приликом су разјашњене све околности због којих је разговор и обављен“, саопштила је данас БИА.

 

Извор: Danas.rs