Издвајамо Свет

КОНАШЕНКОВ ИЗНЕО ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ: “Из америчке ‘црне рупе’ терористи ИД испадају као мрави”

Што се више сиријска војска, уз подршку руских снага, креће ка истоку, уништавајуц́и ИД у Дејр ел Зору, присуство америчке војне базе Ел Танф све већи проблем.

То је саопштио званични представник Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков, преноси “Спутњик”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конашенков је подсетио да је та база изграђена незаконито у априлу 2017. године и оправдава своје постојање „потребом извођења операција против ИД“.

„Ипак, за пола године постојања те базе није позната ниједна операција Американаца против ИД. Представници Пентагона су више пута саопштавали да се тамо, под заштитом тактичке авијације, налазе инструктори САД, Велике Британије и Норвешке који обучавају милитанте ’Нове сиријске војске‘. У ствари, Ел Танф је постао 100-километарска црна рупа на сиријско-јорданској граници. И уместо ’нове сиријске војске‘, отуда као мрави излазе мобилне групе ИД, које изводе диверзантско-терористичке испаде против сиријске војске и цивила“, изјавио је представник руског војног ресора.

Према његовим речима, постоји још један проблем у вези са америчком базом у Ел Танфу. У зони „безбедности“ поред базе, практично у пустињи, налази се највец́и избеглички камп Рукбан. Тамо се сада налази најмање 60.000 жена и деце из Раке и Дејр ел Зора, где Американци не пуштају хуманитарне конвоје сиријских власти, Јордана, УН, нити других међународних организација.

„Избеглице Рукбана су у суштини таоци, тачније ’живи штит‘ америчке базе“, закључио је Конашенков.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com