Издвајамо Србија

КО СЕ ГРЕЈЕ НА СТРУЈУ НАГРАБУСИЋЕ, А СЛЕДИ НОВИ УДАР НА ЏЕП: После струје поскупљују месо и уље?

Електрична енергија од јуче кошта два одсто више, што ће највише оптеретити грађане који се греју на овај енергент, али и дати повода произвођачима да повећају цене производа
Струја у Србији од јуче је поскупела за два одсто, а највећи терет поскупљења поднеће управо грађани који се греју на електричну енергију, којима ће рачуни током грејне сезоне бити у просеку увећани за 2.800 динара!

Са друге стране, стручњаци упозоравају да већу цену киловата произвођачи могу да искористе као повод за поскупљење својих производа, а кад се на то додају и последице сушне године, може се очекивати повећање цена уља, меса и других животних намирница. Према проценама упућених, цена свињског меса до краја године могла би да буде и 700 динара по килограму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скупе шницле

– Више цене сунцокрета могле би, ако држава не интервенише из робних резерви, да доведу до повећања цена уља. Месо је већ поскупело, а може се очекивати и даљи раст – упозорава агроекономски аналитичар Милан Простран.

Кад је о самој струји реч, из „Електропривреде Србије“ су саопштили да ће рачуни у просеку бити већи за 68 динара (без акцизе и ПДВ). Међутим, кад се на нову цену киловата додају и ови намети, просечни рачун биће већи за око 90 динара, што се, наравно, не односи на оне који се греју на струју. Њихов цех биће далеко већи.

– Свако поскупљење је терет на кућни буџет кад плате стоје у месту, а општи ниво цена иде нагоре. Због ниског животног стандарда грађани махом немају могућности да плате увећање цена струје и хране, а ово ће се посебно односити на оне који се греју на струју. Ти грађани биће принуђени да штеде на загревању, односно да се греју ноћу, као и да штеде на основним животним намирницама и хране се мање квалитетним месом – каже за Курир економски стручњак Александар Стевановић.

Иначе, према проценама Агенције за енергетику, за грејање грејним телима и котловима на струју прошле године је било потребно укупно 125.000 динара. Ове године, с најављеним поскупљењем струје, та сума ће бити већа за 2.800 динара, па ће грејање на струју коштати 127.800 динара.

Економиста Милан Ковачевић каже да је велика разлика у цени условљена тиме да ли се грађани греју на ТА пећ или грејалицама, али да је минимални износ који је месечно потребно издвојити за струју током зимских месеци око 15.000 динара.

Мала куповна моћ

– Стално се прича да Србија има најнижу цену струје у Европи, а то није тачно. Просечна цена није шест центи, колико наводе, већ је три пута скупља, јер грађани не могу да се греју само ноћу, кад је тарифа најнижа. Ми нисмо у истој позицији као већина Европљана јер куповна моћ нашег становништва не може да се пореди с њиховом – закључује Ковачевић.

 

Извор: Курир / Ружица Кантар