Издвајамо Србија

КРЕЋЕ ДРАКОНСКО КАЖЊАВАЊЕ: За ово сада можете да добијете 12 година робије а већина то крије!

Фото: Јутјуб

Казне за употребу пиротехничких средстава износиће од 50.000 до 100.000 динара, за употребу ватреног оружја од 100.000 до 150.000, а они који буду илегално поседовали оружје могу да одслуже и до 12 година затвора, рекао је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је за Пинк ТВ говорио о новинама које доноси Предлог о изменама и допунама Закона о јавном реду и миру, који је влада утврдила, рекавши да није циљ да се људи кажњавају, већ да се промени свест грађана, а посебно деце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када деца схвате опасности алколизма, наркоманије и томе слично, за пет или десет година нећемо имати овако изражене проблеме са тим пороцима – сматра министар унутрашњих послова.

Прецизирајући шта је све промењено, Стефановић је истакао повећање казни за употребу пиротехничких средстава, које ће, када парламент уисвоји закон, износири од 50.000 до 100.000 динара.

Казне за коришћење ватреног оружја, наводи, биће повећане на 100.000 до 150.000 динара и 30 до 60 дана затвора.

– Људи морају да знају да када узимају у руке било какву врсту оружја, да то није играчка, то не служи да се пуца кроз прозор да се нешто прослави. Зна се за шта се користи оружје и то само уз дозволу – каже Стефановић.

Казне за илегално ношење оружја су драстично више, истакао је, па свако ко „себи да за право да то ради“, може да одслужи и до 12 година затвора.

Повећане казне, најављује, донеће и измене Закона о безбедности саобраћаја.

– Ја бих био најсрећнији да не наплатим ниједну казну, али да ниједно дете не буде повређено нити да страда – каже.

Пред парламентом ће се наћи и неколико нових закона из области деловање МУП-а, најавио је ресорни министар, прецизирајући да ће поред овог измена и допунама Закона о јавном реду и миру, бити и одреређених измена у Закону о полицији, Закона о странцима, Закону о азилу.

Он се осврнуо и на пројекат који се од септембра спроводи међу ученицима четвртих и шестих разреда основних школа, којима сада полицајци предају о опасностима дроге, алкохола, безбедности на интернету, насиљу…

– Све млађа деца показују склоност ка алкохолу, али то не може да реши полиција, то мора да се решава у породици и школи, зато смо и почели са овим пројектима – навео је Стефановић.

Ресорни министар каже да је присуствовао једном од часова и да му се свиђа приступ предавача, а сматра и да су деца довољно зрела да чују и усвоје све што им се на тим предавањима говори.

– Поента тих часова је да они вежу појас, јер то сами желе, а не зато што ће их казнити полиција – закључио је Стефановић.

 

Извор: Танјуг