Издвајамо Србија

ЛЕГИЈА У ЖАЛОСТИ ПОКУШАВА ДА СЕ БРАНИ: Државни удар од стране ЈСО СУ ПРИЧЕ ЗА МАЛУ ДЕЦУ!

Милорад Улемек Легија, бивши командант ЈСО који је осуђен за организовање убиства премијера Зорана Ђинђића, појавио се данас у Специјалном суду – први пут након смрти мајке Наталије на чију сахрану му није дозвољено да оде

Наталија Улемек преминула је пре две недеље, а Улемек који је тражио да оде на сахрану или гроб своје мајке, за то није добио дозволу из безбедносних разлога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши командант Јединице за специјалне операције дао је исказ у предмету побуне ЈСО из новембра 2001. године. Поред Улемека, за оружану побуну ЈСО, оптужени су и Звездан Јовановић, Душко Маричић, Веселин Лечић, Мићо Петраковић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић и Владимир Потић.

Легија је поновио да је прича о покушају државног удара од стране ЈСО “прича за малу децу”.

– То је све потпуни парадокс. Они који су бранили ову државу су главни оптужени, а сви који су кршили закон су међу сведоцима. То да смо покушали да извршимо државни удар је прича за малу децу – додао је Легија.

Улемек је раније затражио да један од сведока у процесу буде и Милан Веруовић, један од Ђинђићевих телохранитеља, а када је суд одбио тај предлог, Улемек је затражио објашњење.

– Он је директан учесник и све може јасно да каже. Претходни судија је дозволио саслушање, Веруовић је буквално био у судници, али због стицаја неких околности то није било могуће. Сматрам да смо ми оштећени због одбијања тог предлога, јер он може да раскринка или докаже тврдње Чедомира Јовановића – истакао је он. Суд је истакао да се одлука може донети и без тог саслушања.

Фото: Јутјуб

Окривљени Звездан Јовановић приложио је суду фотографије, видео снимке и исечке из новина као доказни материјал.

– Када је Јединица за специјалне операције блокирала аутопут код Сава Центра, полиција и државни органи их нису спречили да уђу у Београд. Јединица је најнормалније прешла мост на Газели, а затим се вратила. Сви су знали да се ради о протесту, а не побуни – истакла је одбрана.

Како се наводи у оптужници, ЈСО је од 9. до 17. новембра 2001. године отказала послушност команди и повукла своје припаднике у центар у Кули, док је њен оперативни део возилима и под оружјем блокирао централне београдске саобраћајнице, попут моста Газела.

Легија је од суда захтевао и да се позове вештак који је дао дијагнозу некадашњем команданту ЈСО, Душану Маричићу, за ког је раније тражио изузеће јер, како тврди, више није психички стабилан.

– Ми сви знамо какав је он, а овај Душко ког сте ви упознали овде на суђењу је такав од априла 2003. године. Не знам како се сломио за недељу дана у затвору, он је сад већ пацијент. Треба сад 14 година после утврдити шта се дешава са њим – бранио се Легија.

 

Извор: Информер / Блиц