Србија

ЛУКАШЕНКО ПОНУДИО СРБИЈИ МОЋНО НАОРУЖАЊЕ! Понуда на столу…

– Србија у новембру купује моћни одбрамбени систем С-300. Понуда која је тренутно на столу и коју ће се озваничити у новембру много је повољнија од понуде коју смо имали од Москве, каже извор из врха власти.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Председник државе ће се 1. новембра срести са белоруским председником Александром Лукашенком. Главна тема биће набавка система С-300. Поред тога, Србија ће од Белорусије купити још седам мигова 29 – наводи одлично обавештен извор.

Шешељу тешко пала сахрана Легијине мајке: На гроб је оставио ВЕНАЦ са ОВОМ ПОРУКОМ

– Прича о војној сарадњи са Минском није од јуче. Председници Србије и Белорусије већ су крајем јануара разговарали о могућностима да Србија набави овај ракетни систем, и то по најповољнијим могућим условима. Понуда која је тренутно на столу и коју ће се озваничити у новембру много је повољнија од понуде коју смо имали од Москве – наводи саговорник Српског телеграфа, наглашавајући да ће оружје које Србија набавља имати искључиво одбрамбену намену.

Разлог због којег је Минск спреман да овако повољно прода један од 16 система С-300, како објашњава саговорник, јесте жеља Белорусије да обезбеди своје интересе.

– Лукашанко жели да Белорусија остане у игри, да осигура своју улогу и повећа утицај – истиче наш саговорник из власти.

Подсећа и на изјаву Лукашенка, који је недвосмислено показао наклоност према Србији.

– Увек смо вас подржавали, чак и у најтежим временима, и увек ћемо вас подржавати. Учинили смо то иако то некада није било добро за нас. Имали смо принципијелни став, укључујући онај о јединству ваше земље. Стога, можете да рачунате на Белорусију. Требало би да знате да ћемо учинити све што можемо за Србију – поручио је Лукашенко.

Одушевљење овом најавом није крио потпуковник КОС у пензији Љубан Каран.

– То је доказ да је садашња власт чврсто решила да максимално појача нашу ваздушну одбрану. Најскупља ствар у Војсци је управо одбрана неба. Уколико бисмо добили мигове, ПВО систем БУК, а да не говоримо о значају С-300, авиони НАТО би имали респект према нама и не би тако лако ни помишљали да уђу у наш ваздушни простор. Зна се да се НАТО не појављује тамо где је С-300 – наводи Каран.

Војни аналитичар Мирослав Лазански признаје да би био срећан ако бисмо набавили само систем БУК, за С-300, каже, сви треба да играмо коло.

– С-300! То би било фантастично, сензационално добро! Да заиграмо сви коло! Кад бисмо добили још осам белоруских авиона… То су модернизовани авиони, нису на степену генерације четири плус, али јесу на четири. Уз ових десет мигова, које имамо, комплетирали бисмо ескадрилу од 16 авиона и још два авиона за чување ваздушног простора… По авијацији бисмо били јачи од свих суседних држава, укључујући Мађарску, Румунију, Бугарску – наводи Лазански.

Према речима Лазанског, Србија би уз шест мигова које смо добили од Русије и белоруских авиона које очекујемо постала најјача у региону.

– Мађарска има 12 грипена, јачи смо по броју оперативних мигова од Бугара, Румуни тренутно имају 12 Ф-16 португалских, али половних. Ту смо са Румунима, али смо у јуришној авијацији бољи од свих, имамо и орлове и Г-4 – наводи Лазански.

С друге стране, бивши начелник Војне безбедности Момир Стојановић признаје да је скептичан по питању набавке С-300.

– И БУК и С-300 су скупи, мислим да ми то не можемо себи да приуштимо. О њиховој набавци се прича деценијама, па се ништа није догодило. Дуго смо запостављали нашу војску и авијацију да бисмо је тек тако с неколико лоших авиона опоравили – наводи Стојановић.

Драгомир Анђелковић, аналитичар каже:

– Изванредна вест! Белорусија има квалитетно оружје, компатибилно с опремом наше армије. Ако се постигну одговарајући аранжман, повећаћемо одбрамбену способност Војске без оптерећења по буџет. Белорусија је увек била коректна, подржавала нас је за време НАТО агресије више него и тадашња Јељцинова политика.

Карактеристике С-300

Може да гађа циљеве који лете из било ког правца и у стању је да врло ефикасно брани објекте и војску од било каквих средстава за нападе из ваздуха растојање на којем комплекс делује износи до 150 километра

има кратко време реакције, висок степен аутоматизације процеса борбеног рада и велики капацитет производње ватре комплекс истовремено може да погађа шест циљева са навођењем, по две ракете на сваки од њих

Модернизација руских мигова

Руске мигове који су недавно стигли у Београд грађани ће моћи да виде 20. октобра на војној паради која ће бити организована поводом ослобођења Београда. Шест авиона, који су већ офарбани у боје српске тробојке, биће састављени, али иако су у летном стању, неће полетети.

Генерал-мајор Бојан Зрнић рекао је за Пинк да сада следи модернизација мигова да бисмо имали унифицирану флоту 10 мигова.

– Авиони ће имати перформансе и наоружање које ће обезбедити заштиту ваздушног простора Србије. У мигове ће бити уграђен додатни систем сензора који ће омогућити предвидиво одржавање и указати на неочекиване кварове – објаснио је Зрнић.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ЕРДОГАНУ: Као што ви не дате, не дамо ни ми!

Ваздушна моћ Белорусије

41 миг-29 16 сухој су-27

34 миг-23 и 1 дивизион ракетног система 9К332 ТОР М2 16 дивизиона ракетног система С-300

 

Извор: Srpski telegraf