Издвајамо Свет

Мадрид гаси аутономију Каталоније и заводи војну управу?

Каталонске власти имају рок до понедељка ујутро да писано обавесте владу у Мадриду да ли је Каталонија у локалном парламенту прогласила независност или није. Овај ултиматум изрекао је шпански премијер Маријано Рахој после хитне седнице владе.

Подсетимо, после референдума је каталонски председник Карлес Пуџдемон потписао Декларацију о независности, а потом је одмах „на неколико недеља“ суспендовао, како би дао простора дијалогу са шпанском владом. Али, Мадрид нема никакву намеру да преговара са сепаратистима о нелегалном и коначно неуспешном референдуму на којем је 90 одсто од 43 одсто изашлих бирача гласало за отцепљење од Шпаније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако би одговор Каталоније био да је независност проглашена, па макар потом и замрзнута, то би био први корак ка активирању члана 155 шпанског Устава, према којем Мадрид има право да преузме контролу над аутономним регионом уколико тај регион „не испуњава обавезе које проистичу из Устава и осталих закона, те ако делује у супротности са интересима Шпаније“.

– Желимо да све буде јасно и у складу са законом. Наредни кораци зависиће од одговора каталонског парламента. Ако Пуџдемон поштује закон, ставиће тачку на период нелегалности и несигурности. Томе се сви надамо – окончању тренутне ситуације у Каталонији – рекао је Рахој на конференцији за новинаре.

Пуџдемон очигледно оклева и посланицима у каталонском парламенту је рекао да постоји хитна потреба да се смањи напетост, као и да ће Каталонци размотрити могућност међународног посредовања у процесу решавања кризе у Шпанији.

Подршка уставном поретку

Европска комисија поручила је да подржава напоре за унапређење јединства у Шпанији и поновила позив за пуно поштовање уставног поретка у тој земљи.
– Комисија помно прати ситуацију у Шпанији и поново позива на потпуно поштовање шпанског уставног поретка – изјавио је потпредседник ЕК Валдист Домбровскис.

Члан 155 Устава Шпаније који овлашћује владу да прибегне свим мерама потребним да се очува интегритет државе. Тај члан, који је најекстремнија мера којој може да прибегне шпанска влада уколико једна аутономна регија прогласи независност. У политичким круговима тај члан називају и „нуклеарна опција“, а бивши министар спољних послова Хозе Мануел Гарсија га је назвао „атомском бомбом“. Та мера у Шпанији никада није увођена.

Упад у амбасаду

Једна анархистичка група упала је у амбасаду Шпаније у Атини, бацајући летке којима се позива на солидарност са народом Каталоније. Службеници су евакуисани из амбасаде, а само неколико запослених је остало у њој. Према првим информацијама, у том инциденту није причињена штета, нити је било повређених.
– Око 15 или 20 људи упало је у амбасаду и бацало је летке. Нису ништа ломили. На лецима је писало „солидарност је оружје народа – речено је из амбасаде Ројтерсу.
Демонстранти су такође спустили преко крова зграде транспарент на којем је писало „Но Пасаран!“.
Ухапшено је 19 људи, саопштила је полиција. Сви су били грчки анархисти.

 

 

Извор: Љ. Ивановић / Вести