Издвајамо Србија

МИНИСТАР ОДБРАНЕ КОЈИ НИЈЕ СЛУЖИО ВОЈСКУ: „Српска војска се припрема за рат!“

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Свака војска на свету, а српска можда и више него друге, треба да се припрема за рат. Ми се спремамо за рат, каже шеф Покрета социјалиста

Министар одбране Александар Вулин отворено тера Србију у рат! Он је казао да наша држава има непријатеље, те да се зато спрема за рат, као и да у сваком тренутку рачуна на најгори могући сценарио који нас може задесити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Немамо ми храбрости да кажемо да Србија више никад неће ратовати. Тако нешто рећи на Балкану… Видите да је и у Шведској поново уведено обавезно служење војске. Швајцарска то никад није ни укидала, као ни Аустрија, Грчка, Кипар, Естонија, Данска, Финска, Норвешка… Кога се они боје?! А ми, на Балкану, са свим изазовима које имамо око себе, па и са новим изазовима за које нисмо ни знали да постоје, као што су мигрантска криза, тероризам, сајбер-напади, ми кажемо да немамо непријатеље – навео је Вулин у интервјуу Печату и наставио у истом стилу:

– Имамо непријатеље. Свака војска на свету, а српска можда и више него друге војске, треба да се припрема за рат. То је наш посао. Ми се спремамо за рат. И ми обучавамо људе да ће ратовати и правимо планове као да ћемо ратовати. И сходно плановима се опремамо, обучавамо и наоружавамо као да ћемо у рат. И сваки сценарио који проигравамо, а сви сценарији су увек на столу, проигравамо као да ћемо у рат.

Упитан да ли рачуна на најгори могући сценарио, Вулин је дословно одговорио:

– Наравно, па нисмо ми хуманитарна организација.

Пензионисани генерал и легендарни ратни командант РВ и ПВО Срето Малиновић, коментаришући Вулинов скандалозни испад, каже за Курир да је оваква реторика недопустива.

– Не улазећи у Вулинове увек упитне мотиве, јасно је да овако неизбалансиране изјаве генеришу лоше односе и неповерење у региону. То не приличи ситуацији ни прокламованој политици и ствара утисак да наша влада функционише као раштимован оркестар. Када се томе придода „ратнички“ имиџ именованог и актуелности у вези са тетком, такве изјаве неминовно изазивају револт домаће јавности – каже Малиновић.

Подсетимо, Вулин није служио војску, али је раније, пре ове најаве да ће људе слати у рат, предлагао и враћање служења војног рока, али и војну обуку за жене.

 

Извор: Курир.рс