Православље

МОЛИТВА СВЕТОЈ ПЕТKИ: Обавезно изговорите ОВЕ РЕЧИ како би вас пратило ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ!

Вера као моћ човекове душе: Света Петка. Хришћане је сам Бог научио како треба да верују и живе. Своју вољу је открио преко многих изабраних побожних и мудрих људи који су његову науку памтили, преносили и записивали.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако тврди један француски филозоф, вера је моћ човекове душе, али сваком човеку нису подарени пођеднака моћ и способности. Неко нема довољно духовне моћи да верује и зато је потребно помоћи да се она мала искра у сваком људском бићу распали и душу осветли пламеном љубави, вере и наде.

Чим отворите очи изговорите ОВЕ МОЋНЕ РЕЧИ, и цео дан ћете БИТИ ИСПУЊЕНИ СРЕЋОМ И СПОKОЈЕМ!

Једна од Божијих изабраница која је свој живот посветила помажући да се људи нађу под окриљем вере и мајке православне цркве, била је Преподобна Петка-Параскева. Ова славна светитељка је била српског порекла рођена у Епивату недалеко од Цариграда, у XИ веку. Родитељи Св.Петке су били имућни и веома побожни хришћани, чији се син Јевтимије замонашио, а касније је постао знаменити мадитски епископ.

По смрти родитеља млада Параскева је напустила дом и започела, ради вере у Христа, подвижнички живот какав је одувек желела. Отишла је право у престоницу Византије, Цариград, а потом је са благословом све до дубоке старости, живела у јорданској пустињи у посту и молитви, пролазећи кроз небројена искушења и патње.

Пред крај живота, глас са неба је позвао Петку да се врати кући у Епиват, те она тако напусти пустињу. Убзо затим је и умрла, а њене чудотворне мошти, током времена, преношене су више пута из Цариграда у Трново, па у Београд. Сада почивају у Румунији у граду Јашу.

У београдској тврђави, налази се црква Св. Петке, где постоји вода или агиазма, у преводу са грчког – света вода. За ову воду са београдске чесме се верује да лечи све оне који је пију са вером у Бога и љубављу према овој православној светитељки.

Света Петка се веома поштује и слави у Србији, а сећање на њу се обележава 27. октобра. Њен подвижнички живот, пун одрицања, искушења и бесконачне вере у Бога подсећа да су Срби народ који је одувек красила верска и свака друга толеранција.

Срби никада на силу нису покрштавали друге народе нити им наметали своју веру и обичаје. Напротив, у нашем народу се увек гледало да се према људима друге вере топлије и учтивије понаша, како се не би осећали нелагодно међу православнима.

Управо због своје широке душе српски народ је често био мета насртаја других вера, секти и освајача, који су се појављивали у време великих недаћа и тешкоћа, и настојали да одврате Србе од своје православне вере.

Зато живот Св.Петке треба узети као пример одолевању искушењима и истрајности у српској православној вери. Народна веровања кажу да на данашњи дан не сме да се пере веш, да се шије, да се ради тежак посао, поготову то не треба да раде жене.

На Свету Петку, дешавала су се велика чуда. Многи болесни су оздравили на данашњи дан. Зато људи са здравственим проблемима чекају овај празник верујући да ће им славна светитељка помоћи.

Многе породице ће данас у кругу породице обележити Свету Петку, а како ред и стари српски обићаји налажу, неколико дана, а некад и дуже, пред славу почињу припреме, како би се крсна слава што свечаније и достојније дочекала и обележила.

МОЛИТВА СВЕТОЈ ПЕТKИ БЕОГРАДСKОЈ – ТРНОВСKОЈ

Молитва 1.

Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас. Удостојила си се гледања лица Божја као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших.

Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негде Витезда, и даје слепима вид, узетим здравље, малаксалим снагу, и свима бодрост и радост, Христова девице, наша помоћнице.

Буди и надаље стража нашем престоном граду, и утврди га у Православљу, помози верницима, подигни недужне и тужне а усопштим родитељима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божја светитељко. Свима помози, па и мени не одмози. Добре у добру сложи, и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, навек века. Амин.

Молитва 2.

Преподобна мати наша Параскево, чудотворна помоћи наша: молимо Те из ове долине плачевне, погледај нас грешне, и духовно нејаке са горњих небеских висина. Обриши сузе уплаканих, ублажи болове болесних, утеши срца тужних и невољних.

Испуни молбе и жеље оних који Ти се од срца моле. Помоли се мати за све који Ти долазе у храм Твој на Kалемегдану, захватајући свету воду са живог извора Твога, Теби Мати посвећеног.

Преподобна мати Параскево, погледај на напаћене све болесне, на маловерне и неверне: Помози, мати, Твојим слављеницима и свим монахињама које носе Твоје свето име.

ЈЕЛЕНИН СВЕKАР РЕKАО ШТА МИСЛИ О НАЈАВАМА ДА ЋЕ ГА УХАПСИТИ: Да ли ће вас ШОKИРАТИ ова његова изјава?

Помози, света Петко, свим Хришћанима, помози онима који завет монашки пред Тобом дадоше и Тебе мати у заштиту узеше.

Помоли се,мати Параскево, Царици Небеској Пресветој Богородици да нас она води стазом спасења, да она моли Сина Свога Господа Исуса Христа, да нас све удостоји да станемо Њему са десне стране на Суду Његовом, да би спасли душе своје и својих упокојених очева и матера, свих духовника наших који нас спасењу водише и добар нам пример оставише. Амин.

 

Извор: Bktvnews.com/molitvenik.in.rs