Русија Свет Србија

МОСКВА ОДУШЕВЉЕНА СТАВОМ БЕОГРАДА: Срби, нећемо заборавити да ризикујете рат са САД због Русије!

Фото: Јутјуб

Одговор Србије и предесдника Александра Вучића Западу у Русији се посматра веома позитивно. Руски медији и званичници наводе да у данашњем свету скоро па све решава величина земље и њена политичка и војна „тежина“ и да се тиме руководе и поступају многе европске престонице, али не и Београд. Нарочито када су у питању САД

Притисак на Србију је повећан због чињенице да земља покушава да остане неутрална у односу на САД и истовремено сарађује са Русијом. Тиме Сједињене Државе, наравно, нису задовољне. Они желе да у потпуности имају утицај у региону. Поред Србије, можда само још Македонија, за разлику од осталих земаља у региону, не следи јасно политику ЕУ и став САД – наводи она.

Руднева поручује да Србија покушава да и даље задржи јасну независност, те да је обликује у своју спољну политику.
– То не одговара америчкој страни. У том смислу, може се видети јасан притисак на Србију да прекине сарадњу са Руском Федерацијом и да поштује вољу и одлуке САД. Врло је важно за Американце да Србија коначно „пусти“ Косово, те да ова територија коначно буде под контролом америчке администрације, а што Србија и даље не чини. Веома је важна и чињеница што Србија стоји сама уз подршку Русије у тој одбрани – каже Руднева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски медији наводе да Вашингтон доследно „стишће“ Србију, искориштавајући трговинску и економску зависност од САД, као и војну моћ, вукући низ некоректних политичких потеза према Београду. Србија се суочава са тешким избором, јер су јој САД практично поставиле ултиматум.

То је јавно саопштио и председник Србије рекавши да му је представник Стејт департмента Хојт Брајан Ји саопштио: „Имаш то да поштујеш – ако не поштујеш ти сам размисли о последицама , те да Србија „не дира у територијални интегритет Косова“.
Својим изјавама, ултиматум, мада у јавности у нешто блажој форми, Србији је саопштен и од амбасадора САД Кајла Скота.

Раније је притисак САД био ограничен само на коментаре конгресмена, а сада Стејт Департмент активно ради у том правцу, директно постављајући ултиматуме, и то у самом Београду.

Сличне ултиматуме САД су постављале и пред агресију 1999. године. Међународна ситуација вероватно никада неће постати стабилна, све док Вашингтон прати курс спољне политике изграђен на сукобу са Русијом и наметањем своје воље другим земљама..

Професор на Одељењу за теорију и историју међународних односа на Универзитету у Санкт-Петербургу Евгениј Колосков, коментарисао је могуће последице оштре реакције Србије на захтеве Запада, односно да се одлучи између сарадње (две столице) са Русијом или Западом.

– За Сједињене Државе, ова ситуација није никако сређена. За Србију, то је прилика да још више побољша односе са Русијом – рекао је експерт.

Према Колоскову, у Русији ће се таква саопштења Србије посматрати веома позитивно.

С друге стране, напомиње професор, за Србију су могуће компликације у односима са САД, а могући су и одређени притисци на власт у Србији.

Извор: Vostok.rs/Informer.rs