Свет Србија

МУК И ТАЈАЦ НА НАТО СКУПШТИНИ: Румуни позвали на признавање грешке и повлачење признања независности Косова!

На комитету за економију и безбедност годишњег заседања Парламентарне скупштине НАТО у Букурешту, извештај о Западном Балкану где се налази и Србија једногласно је усвојен, а оно што је нама битно је да је Србија у том извештају, за разлику од других, похваљена и о њој се говори позитивно, изјавио је посланик СНС и шеф делегације Народне скупштине Србије при ПС НАТО-а Драган Шормаз.

Шормаз је навео да су што се тиче економске ситуације у земљи, такође и безбедносне, у ПС НАТО задовољни, рекао је Шормаз.

Како је подвукао „та прича о нашем учлањењу (у НАТО) – то не постоји, једноставно о томе нико са нама не разговара, већ само о томе да смо ми партнери и да сарађујемо”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Био је и Комитет за политичка питања, на коме сам искористио прилику, зато што је Румунија домаћин, а био је присутан министар иностраних послова те земље, да говорим и поставим питање да ли је ово што се сада дешава у целој Европи везано за Каталонију, и оно што се дешава на Блиском истоку везано за референдум Курда – управо оно што смо ми упозоравали да се може десити и да Косово није преседан, додао је.

Како каже упитао га је да ли се слаже, као министар иностраних послова велике земље као што је Румунија, да је можда сад тренутак „да вратимо точак уназад, да неке државе признају грешку и да повуку то признање”.

Додао је и да је указао да и даље важи Резолуција 12.44, да и даље имамо међународну управу у нашој аутономној покрајини, да су и даље на КиМ Унмик, Еулекс и Кејфор, „и да кренемо са преговорима на један нормалан начин, ако мислимо да зауставимо у Европи све ово што се дешава”.

Наводи и да се министар иностраних послова Румуније сложио са свиме што је рекао. Шормаз прецизира да је румунски министар подвукао да та земља није признала Косово не зато што је пријатељ Србије, већ зато што је то приниципијелно питање и кршење међународног права и да ће се исто тако поставити и по питању Каталоније и других и да се мора имати заједнички однос ако се жели заједничка Европа.

– Другим речима је потврдио све што сам рекао, оценио је Шормаз.

Како је рекао појављују се и они који су скептични да ће неко повући признаје али и додао да можда неко неће али можда неко и хоће и да ће се видети шта доносе дани, месеци, године…

– Али ми морамо да будемо активни, да радимо, да износимо наше ставове, да се боримо за нашу земљу и наш народ да живи што боље и да напредујемо сваког дана све више и више и не смемо да будемо пасивни, додао је.

Шормаз је истакао да је задовољан што нико на његово излагање није реаговао „нападом”, супростављањем…

– Значи ћутали су. Овде сам 10 година – никада нису ћутали, данас први пут. Значи да сви размишљају о тој теми – то је по мени такође корак напред, закључио је Шормаз.

Извор: Tanjug