Србија

Мушкарцима у Србији ће почети да стижу позиви, а ако их примите, опростите се од две недеље

Фото: Јутјуб

Војна вежба, гађање, медицинска обука… само су неке од ствари којима ће се бавити Тимочка бригада резервног састава Војске Србије у наредном периоду на стрелишту Кривул код Зајечара.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова, двонедељна обука која траје већ неколико дана, а у њој заправо учествују мушкарци који су део резервног састава Војске Србије, и који су у претходном периоду позвани да се одазову обуци. То су биле оне „плаве коверте“ које су летос изненадиле многе мушкарце широм Србије.

Вучић: ЕУ је бацила право под ноге, али да кукамо не можемо

Како за „Блиц“ кажу у Министарству одбране, ради се о позивању на вежбе које није ништа неуобичајено, и које се до сада повремено радило.

Међутим, битна разлика је у томе што ова сада, а и будуће, траје две недеље, за разлику од ранијих које су биле једнодневне.

– То је део редовних активности у Војсци. Таквих вежби ће још бити, позиваће се резервни састав у одређено време и одређени профили – кажу у Министарсву за „Блиц“.

У наредном периоду на стрелишту Кривул вежбаће припадници који чине јединицу еквивалента чете, и који су на вежбу позвани преко локалних центара Министарства одбране Зајечар, Бор, Неготин и Пирот.

Три дела обуке

Ова војна вежба има три дела, односно основну, спрецијалистичку и колективну обуку. Такође, како наводе из Министарства одбране, особе из резервног састава се овом приликом обучавају за неколико специјалности: стрелац, пушкомитраљезац, митраљезац, снајпериста, нишанџија и разни послужиоци, али и за радио – телеграфисте, медицинске техничаре и возаче.

После 20 година поново у војсци

Десетар Иван Живић први пут је на војној вежби, након што је војни рок служио пре више од двадесет година.

– Све што радимо вишеструко је корисно, а додао бих и да је храна заиста добра, а старешине коректне према нама и у свему излазе у сусрет – каже он, уз опаску да му прија што његови „саборци“ долазе са разних страна, па је тако упознао људе и из других места.

Командант Команде за развој Тимочке бригаде потпуковник Владица Вучковић каже да војна вежба попут ове није реализована дуги низ година, јер је резервни војни састав углавном позиван на једнодневне вежбе.

– Ове године су створени услови да се две недеље обучава јединица еквивалента чете, а првенствени циљ је да се лица из резервног састава обуче за извршење наменских задатака у логорским условима, који су приближни ратним. Већина њих није била на оваквим активностима још од одслужења војног рока, па је циљ и да се они подсете, али и унапреде своје вештине, а и нешто ново науче – каже потпуковник Вучковић.

Поред дружења, припадници резервног састава се на овом месту баве и гађањем из разних врста оружја, попут аутоматске пушке пушкомитраљеза и снајперске пушке.

– Веома сам задовољан резултатима, али и мотивацијом војника из резервног састава. Задовољство је било гледати како из дана у дан напредују, с обзиром да су међу њима и они који су војни рок служили пре више од две деценије. Ово је само још једна потврда да Војска Србије може у сваком тренутку рачунати на лица из резервног састава – каже командир чете, мајор Маријан Стаменковић.

Некима од присутних ово није прва вежба, попут резервног водника Иван Антуновића из Зајечара, који је и пре око годину и по дана био на сличној војној вежби у Панчеву, на обуци за резервне подофицире.

Ово је разлог Ђоковићевог пада: Пепе Имаз открио зашто је Новак почео да губи после њихове сарадње!

– Због тога ми није тешко пала ова двонедељна обука, поготово што смо се добро уклопили и међу људима влада добра атмосфера – каже Антуновић и додаје да, сем пар жуљева и понеке “ситне прехладе”, није било већих проблема.

Паралелно са обуком пешадијске чете, у касарни у Зајечару траје оспособљање особа из резервног састава логистичких специјалности, од посебног значаја, посебно када је реч о реконзервацији и оправци неисправних моторних возила и припреми и подели хране. Реч је о особама које су механичари и електромеханичари за моторна возила и кувари.

 

Извор: Blic.rs