Издвајамо Србија

НАЦРТ НОВОГ ЗАКОНА: Полиција ће моћи да нас снима, прати, слика…

Спрема ли се Министарство унутрашњих послова да прошири овлашћења својим припадницима, на начин који доводи питање Уставом гарантована права грађана? Полицијски синдикат Србије (ПСС) тврди да поседује део нацрта измена и допуна Закона о полицији, за које тврде да полицији дају овлашћења до неоправданог задирања у приватност грађана.

Могло би да се деси да буде довољно да живите, радите или из неког разлога боравите у близини председника државе, премијерке, министра одбране и полиције или било које друге штићене личности па да полиција у складу са законом има право да утврди са ким живите, да ли сте икада кажњавани, шта поседујете, али и шта вам се налази у здравственом картону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То кажу у Полицијском синдикату Србије који тврди да је дошао у посед нацрта измена и допуна Закона о полицији за који наводе да се пише у МУП-у. А таква провера до сада се радила само кад неко жели да се запосли у МУП-у или да носи оружје.

– Када се врше безбедносне провере, неопходна је писана сагласност онога ко даје, што је логично то има већу заштиту по закону о личности… Међутим, та сагласност за овај вид провере није неопходна, грађани чак неће ни знати да ли ће се над њима вршити овај вид провере – наводи потпредседник ПСС Владимир Павићевић.

Нацрт измена, кажу у Синдикату, даје полицији одрешене руке и без судског налога – када добије чак и анонимну пријаву против неког грађанина да је извршио било које кривично дело.

– Полиција ће у потпуности моћи да вас снима, прати, слика, наравно не сва полиција, већ полиција коју буду одредили они. Наравно, то неће моћи да се користи као доказ у поступку, међутим, шта ће нам доказ у поступку ако слике буду излазиле по таблоидима – наводи Павићевић.

Предвиђене измене створиле би полицијску државу, оцењује професор права Богољуб Милосављевић:

– Он не би требало да у овом облику, какав га сад имамо, просто ни да дође на Владу, а камоли да се на Влади усвоји и упути Скупштини. Немогуће је задатке безбедности до те мере постављати као неки примарни циљ, а запоставити елементарне људске слободе и права.

У синдикату тврде, Србија је већ полицијска и једнопартијска држава, а усвајање и би, кажу, само формализовало оно што се њима већ дешава.

– Кад је био наш протест, 13 аутобуса нам је враћено зато што су ујутру у 9 сати звали наше колеге које су уредно платиле аутобус, резервисале аутобусе, звали су их власници фирми, рекли – молим те, пријатељу, немој више да ми долазиш. Они иду по тим фирмама, прете људима – тврди председник ПСС Вељко Мијаиловић.

Да ли је нацрт закона, за који Синдикат тврди да је добио од извора у министарству полиције, аутентичан – у МУП-у не одговарају.

 

Извор: Н1