Издвајамо Србија

НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА СВЕТА ПОДРЖАЛА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ – ТЕТКА АНГЕЛА: Немачка је уз Вучића и Србију!

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Многи је с правом називају најмоћнијом женом света, једни јој се диве, други јој завиде, а трећи желе што пре да јој виде леђа.

Било како било, тло под њеним ногама и даље подрхтава, а у својој земљи је добила још један мандат да је предводи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка канцеларка Ангела Меркел у разговору за „Ало!” говори о формирању нове владе и такозваној Јамајка коалицији, али и о односима Србије и Немачке, као и о председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић.

Одмах након избора у Немачкој и краха велике коалиције, пошто су социјалдемократе Мартина Шулца, досадашњи партнери Меркелове и њених демохришћана, након освојених 20 одсто гласова најавили одлазак у опозицију, канцеларки Немачке смо мејлом послали питања, и то на званичну адресу њеног страначког кабинета, и изненадила нас је брзина одговора. Потврдила се она прича о Немачкој професионалности, дисциплини и пословању…

Још једна победа у Немачкој

Према званичним прелиминарним резултатима објављеним на „Дојче велеу” (ДW), демохришћани су освоји 33 одсто гласова, а прате их социјалдемократе са 20,5 одсто. На трећем месту је АфД са 12,6 одсто гласова, иза којег се налази Слободна демократска партија са 10,7 одсто. Левица је освојила 9,2 одсто, док су зелени освојили 8,9 одсто гласова.

Освојили сте још један мандат у Немачкој, али због одласка социјалдемократа у опозицију принуђени сте на формирање друге коалиције. Какав ће бити став нове немачке владе према Србији?

– Пошто преговори о формирању нове владе још нису започети, нисам у могућности да вам детаљно одговорим на ово питање.

Шта се може очекивати од односа Немачке и Србије?

– Ту је иста ствар као што сам и рекла у марту након састанка са председником Србије Александром Вучићем. Немачка и Србија су две пријатељске земље, које су врло испреплетане. 400.000 Срба стално живи у Немачкој. Ми смо једна од најважнијих трговинских партнера у Србији. Истовремено, директна немачка улагања износила су 1,3 милијарду евра. Данас можемо рећи да 370 компанија са немачким учешћем у Србији запошљава више од 25.000 запослених. Желимо да ова сарадња буде додатно ојачана и развијена. Такође је добро што је председник Александар Вучић у последњих неколико година покренуо и спроводи велике реформе, које су утрле пут за већу економску ефикасност и боље окружење за економска улагања. Желела бих да охрабрим Александра Вучића да настави свој пут и у реформама правне државе, јер је то и сада фокус приступних преговора.

На шта ће највише инсистирати ЕУ када је реч о преговорима о чланству Србије у ЕУ?

– И раније сам то рекла, и то је и даље на снази. Собода штампе и слобода мишљења такође су од велике важности у овом контексту. Још једном бих желела да нагласим када о реформама поново и изнова говоримо, то није нешто што намеће или на чему инсистира Брисел и ЕУ, али је у крајњој линији у интересу Србије.

Шта мислите о председнику Србије Александру Вучићу и његовој борби за Косово?

– Поновила бих став који сам изнела и током нашег сусрета. Србија је део региона у којем се свакодневно води борба за стабилност. Председник Вучић и ја смо често разговарали о томе. Он је одувек радио на томе да обезбеди стабилност и мир, нарочито у погледу односа са Косовом. Овде можемо давати савете, али прича се наставља. Због тога су његове реформе посебно храбре, а наравно и односи са Косовом су постали много бољи. И у својој честитки председнику на победи сам истакла да се Србија суочава с великим изазовима и да је наставак реформског курса даљи корак ка Европској унији. И регионално помирење и сарадња су важни задаци и Немачка је спремна да подржи Србију.

Имали сте поруку и за премијерку Брнабић?

– И њој сам честитала на избору и рекла да је јачање владавине права, као и нормализација односа са Косовом, важан индикатор у напорима да се Србија приближи ЕУ.

10 пута изабрана за најмоћнију жену света

Немачка канцелрка Ангела Меркел проглашена је најмоћнијом женом на свету за 2016. годину у избору америчког магазина „Форбс“, и то рекордни десети пут. Хилари Клинтон, бивша државна секретарка САД, заузела је друго место, док се на трећем месту налази шеф америчких Федералних резерви Џенет Јелен. На четвртом месту најмоћнијих жена на свету налази се супруга америчког пословног магната Била Гејтса – Мелинда Гејтс, док је директорка Централне банке Русије Елвира Набијулина, једина Рускиња на листи, заузела 56. место.

 

Извор: Darko Zlojutro / alo.rs