Спорт

ОВО ЈЕ ЧЕКАЛА ЦЕЛА СРБИЈА, ПРОСИНЕЧКИ ПРЕЛОМИО: Роби открио да ли ће да води НАШУ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ на СП!

Роберт се јавио хрватским новинарима из Бакуа

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест да је Роберт Просинечки, легенда Црвене Звезде, кандидат за селектора репрезентације Србије, обишла је фудбалски свет.

Роби је био човек који се најчешће помињао после одласка Славољуба Муслина са кормила репрезентације.

НЕВИЂЕН СНИМАК АКЦИЈЕ ПУТИНОВИХ ТЕЛОХРАНИТЕЉА: Они су спремни да ураде све за руског председника!

Новинари Вечерњег листа су Роберта добили у Бакуу, где због школских обавеза своје млађе ћерке живи још месец дана.

Преносимо овај интервју:

Прочитали сте текстове из Београда, спомиње се да сте кандидат за селектора Србије?

Када год се испразни неко место у Загребу или Београду, медији увек мене извуку. Искрено, уморан сам од тога, тих прича. Шта год да изјавим, друга ће страна коментарисати, вагати. Да се разумемо, ја национално оптерећење немам. На питање јесу ли ме звали с Теразија – одговор је не! Ма када сам чуо и прочитао, све ми је то нестварно. Не, хвала онима који ме спомињу, али ја нећу бити селектор Србије, доста ми је радити на овим просторима. Моји су сви планови везани за то да преузмем клуб, и то негде у Европи. И ногомет и фудбал Просинечки добро разуме. И познаје добро овај балкански менталитет који носи емоцију, али и претеране страсти. Често ипак прениске. Све би ми то у животу створило велики притисак, знам разговарати са супругом која све то сјајно подноси. Али она се ипак развесели ако добијем понуду из Кајзерија и Бакуа. Воли да смо далеко од притиска. И ја друкчије функционишем.

Српски медији лагано кокетирају с вашим именом јер сте након рата из Хрватске отишли радити у Србију?

Тамо имам доста људи с којима сам остао добар, неке пријатеље за цели живот. Но, понављам, када причамо о послу на овим просторима, то је иза мене.

И у Хрватској неки мисле да бисте били јако добар избор за изборника ватрених?

Ма и та је тема излизана. Био сам без посла, нико ме није звао. А знамо и зашто.

Занимљиво је да ваш живот највише везан за четири клуба који у политичком смислу деле неке сличности. Хрватска (Динамо) и Србија (Црвена звезда), у деведесетима Кастиља (Реал Мадрид) и Каталонија (Барселона)?

Ха-ха, као да се то лепи за мене. Ваљда се то зове судбина. Не могу побећи од политике, а њу најмање волим.

Јесте ли као играч Барцелоне осјетили тај неки посебни каталонски дух који се може упоредити с хрватским. Наиме, они се такође желе отцепити од централе?

Као фудбалер никада то нисам осетио. Био сам играч Реала, а зна се да је грех пријећи у редове највећег ривала. Али ја никада нисам имао никаквих проблема, никада нисам због тога доживео неугодност. Верујем да ће то тамо проћи без проблема.

Домаћи медији замерили су вам што нисте Луку Модрића ставили на врх у поретку за најбољег играча Фифе за 2017. годину?

За мене нема дилеме да је Лионел Меси најбољи светски фудбалер. Други најбољи је Кристијано Роналдо. Модрића сам ставио на треће место. Да сам гласао за Луку само зато што долазимо из исте земље, онда бих био против својих уверења.

Све чешће се провлачи теза да је Лука Модрић најбољи хрватски фудбалер у историји. Слажете ли се с тим?

То што је Модрић остварио у каријери, а посебно посљедње три године, свакако му даје легитимитет да можемо рећи да је највећи. Пред његовим трофејима треба скинути шешир, он игра у најбољој екипи на глобусу посљедње две године. Но је ли он најбољи хрватски фудбалер, то је ипак ствар утиска. Тешко је то одредити и измерити.

Сљедеће недеље пашће одлука хоће ли Хрватска на СП. Шта очекујете?

Две тешке утакмице. Бољи смо, они су тврди, упорни, неугодни. Верујем да ће Хрватска у Русију, наравно напето ћемо навијати да се то и догоди.

Пратите ли домаћу ногометну сцену, је ли вас изненадило то што је Ријека пребрзо пресушила?

То је код нас тако. Мораш продати најбољег играча да би преживео, не доведеш адекватне замене, а са жељом да се пласираш у Лигу шампиона расту апетити, а ти ниси бољи, него слабији. Па то тако не иде. Једноставно, ми немамо ресурсе да бисмо играли с највећима.

У Европи су Ријека и два београдска клуба, је ли вас то изненадило?

Више сам очекивао од наших клубова. Од Динама конкретно. Ријека се бори у Европи, има победу и то ми је драго. Црвена звезда направила је квалитетан искорак. Тренер, квалитетни странци и то је дало резултат.

Шта се догађа с Реалом?

Све су освојили, можда је дошло до малог засићења. Али верујем да ће се вратити.

Тешко ће достићи Барселону?

Велика је предност. Барса побеђује иако то није Барса из најбољих дана.

Ко по вама сада игра најбољи фудбал?

Манчестер сити. Пеп је сложио своју обрану и сада је то тип-топ екипа. Мени се свиђа и ПСГ, имају страшну екипу.

 

Извор: Espreso.rs/Večernji.hr