Издвајамо Србија

ОДАКЛЕ БРЕ ЧЕДО?! Лидер ЛДП од сиротог студента до БАХАТОГ ТАЈКУНА!

Чедомир Јовановић од сиромашног лидера студентског протеста на необјашњив начин постао трули богаташ који бесомучно троши стотине хиљада евра. Агенција за борбу против корупције покреће истрагу о његовој јахти у Хрватској

Ванредна провера
Имајући у виду наводе медија, као и податке из извештаја о имовини које је Јовановић доставио, Агенција за борбу против корупције покренуће ванредну проверу
Мајда Кршикапа, директорка Агенције за борбу против корупције

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић, по свему судећи, један је од најбогатијих људи у Србији. Каријеру је почео 1996. као сироти лидер студентских протеста који је јавно говорио да од имовине има једне патике и једну кожну јакну, а данас је трули богаташ који, у стилу руских тајкуна, бесомучно троши стотине хиљада евра!

Прошлонедељно откриће да у Хрватској, на острву Вису, има чамац вредан чак 300.000 евра још једном је скренуло пажњу јавности на „Чеду тајкуна“, а Агенција за борбу против корупције јуче је објавила да ће покренути истрагу против Јовановића зато што у имовинској карти није пријавио луксузно пловило. Хоћемо ли овога пута утврдити порекло имовине овог политичара-тајкуна? Тешко, али вреди покушати…

Чедомир Јовановић је званично пријавио да као посланик у Скупштини Србије зарађује само 105.000 динара, али то га не спречава да годинама уназад по Београду вози најскупље аутомобиле и џипове, да носи само фирмирану гардеробу, „шета“ колецију скупоцених сатова, да летује, зимује и проводи се само на најскупљим локацијама широм света.

Против Јовановића је својевремено покренута истрага због сумње да је умешан у прање новца (тужиоци верују да је Јовановић сумњивим трансакцијама преко рачуна фирми „Агропослови“ и „БХ кемикал индастри“ опрао чак 75 милиона динара!), али и због нестанка 6.676 тона пшенице из државних резерви које су биле ускладиштене у једној од Јовановићевих фирми. Међутим, никаквог епилога ових случајева до данас нема.

СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ
ЗАВЕТНИЦИ

Јовановићеве пропале фирме управо су један од начина његовог богаћења јер је од 2000. у пљачкашим приватизацијама и сарадњи с криминалним клановима од државе отео више милијарди евра.

Јовановић се током викенда није оглашавао поводом открића хрватских новинара да на Вису има луксузни чамац вредан 300.000 евра. Остаје зато само да нагађамо како је могуће да човек са званичним примањима мањим од 1.000 евра и са три фирме које су отишле у стечај може да приушти глисер који вреди више од три луксузна стана у Београду?!

Директорка Агенције за борбу против корупције Мајда Кршикапа каже да ће покренути истрагу.
– Имајући у виду наводе медија, као и податке из извештаја о имовини и приходима које је функционер Чедомир Јовановић доставио, Агенција за борбу против корупције покренуће ванредну проверу података из поменутог Јовановићевог извештаја. О исходу контроле јавност ће бити обавештена – обећава Кршикапа.

ВЛАДАН ГЛИШИЋ
НАРОДНА МРЕЖА
Реч је о капиталу сумњивог порекла. Да сам на Чедином месту, сам бих тражио да се изврши испитивање порекла имовине. Али, имам неки осећај да Чеда ипак то неће дозволити.

Потпредседник СНС Миленко Јованов каже да Јовановићево огромно и сасвим необјашњиво богатство „мора да буде важна друштвена тема“.

– Чеда је симбол времена у ком се из поцепаних патика и јакни улазило у скупе ципеле и одела, док су истовремено грађани били пљачкани. Поставља се питање зашто о Јовановићу ћуте такозвани независни истраживачки медији и како то да им ни Чедине јахте, ни Шутановчеви пашњаци, ни Ђиласови милиони никада нису тема – подвлачи Јованов.

Аналитичар Дејан Вук Станковић истиче да политички ангажман очито није борба за вредности и реформе, већ помама за „лаким кешом“.

– Тешко је да од посланичке плате, неуспешног бизниса и скромне професионалне каријере човек дође до јахти, кућа и луксузних летовања и зимовања. Јовановић је био човек политичког талента и личне храбрости, али није то остварио у продуктивном смислу. Он је свакако морално споран ако се узме у обзир историја стицања енормних износа новца – закључује Станковић.

Чединица дуговала радницима, а купила „мечку“ од 100.000 евра!

Супруга лидера ЛДП Јелена Јовановић у време када је њена фирма „Агропослови“ отишла у стечај и када су због тога бројни радници приватизованих фирми остали без хлеба није се много насекирала, већ је купила нови „мерцедес“.
– Чединица се пријатељима похвалила да је купила нови бордо „мерцедес ГЛР“. Тај ауто је платила више од 100.000 евра! – испричао је тада један функционер ЛДП.

 

 

Извор: Информер