Издвајамо Србија

ОДЛИЧНО! Србија на листи 10 земаља које највише угрожавају ЕУ

Београд — Британски портал “Експрес“ објавио је листу од 10 земаља које, како наводе, тренутно највише угрожавају Европску унију – међу њима је и Србија.

Како наводе, Европска унија запала је у кризу након низа националних избора који су открили растући европскептицизам због којег би поједине земље могле да напусте ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они истичу да су “гласачи широм Европе одбили принципе и политике ЕУ због популистичких идеала“, као и да у Бриселу страхују да је Брегзит изазвао талас анти-ЕУ ставова који су тек сада избили на видело.

Међу земљама (или деловима Европе) које према њиховим виђењима угрожавају ЕУ су: Француска, Холандија, Немачка, Скандинавија, Аустрија, Италија, Чешка, Пољска, Мађарска и – Србија.

“Иако Србија није чланица, њена жеља да постане део ЕУ ослабљена је понашањем Уније према каталонској кризи. Српски лидер Александар Вучић оптужио је Брисел за двоструке стандарде врло различитог става ЕУ према сепаратистичким кризама на Косову и у Каталонији. Такође, Србија има снажне везе са Москвом и одбила је да Русији наметне санкције након анексије Крима 2014. године“, пише “Експрес“.

“Експрес“ као најнедавнији проблем за ЕУ истиче изборе у Чешкој током викенда на којима је победу однео проруски милијардер Андреј Бабиш. Бабиша називају “чешки Трамп“, а освојио је 29,6 одсто гласова. Осим тога, десничарска Слобода и директна демократија која жели да Чешка напусти ЕУ и “заустави исламизацију земље“, освојила је 10% гласова.

Они наводе и да европски лидери покушавају да усвоје један фронт око Брегзита, гласачи ипак настављају да изражавају незадовољство Европском унијом.

Како наводе, због тога је све више европскетичних и популистичких партија широм Европе.

Као пример наводе АфД у Немачкој, која је освојила 13 процената на изборима за Бундестаг, док је на изборима у Аустрији најбољи резултат имао евроскептик Себастијан Курц (он ће највероватније у коалицију са екстремним десничарима из ФПО).

Такође, избори у Француској и Холандији под пажњу јавности довели су Марин ле Пен и Герта Вилдерса, док расту тензије између Пољске и ЕУ након избора Анџеја Дуде за председника 2015. године.

Осим тога, они као претњу ЕУ виде и мађарског премијера Виктора Орбана, као и више покрета који су против ЕУ у Скандијавији и Италији.

 

 

Извор: Б92