Србија

Опасност: Србијом хара СМРТОНОСНИ ПАРАЗИТ, већ однео три живота

Pixabay.com

Чувајте се

Смртоносни паразит мултилокуларни ехинококус, који са животиња прелази на људе, стигао је и у Србију и прети деци која имају кућне љубимце, упозорава Пастеров завод у Новом Саду. Овај мутирани облик обичног ехинококуса долази нам из Мађарске, животињама не може ништа, али зато, када уђе у људски организам, напада најпре јетру, затим се шири на цео организам и на крају изазива смрт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци упозоравају да је највећи проблем то што се мултиокуларни ехинококус веома тешко дијагностикује, а кад лекари открију о чему је реч, болест већ постаје неизлечива.

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ДИРЕКТОРА ЦИА: Ако Ким изненада умре, не питајте ме ништа

У новосадском Пастеровом заводу потврдили су да је смртоносни паразит највероватније већ стигао у нашу земљу из Мађарске и да је питање дана када ће бити откривен први случај заразе.

– Ехинококус, чак и онај „обични“, веома је опасан. Овај паразит са дивљих животиња прелази на псе и мачке, а са њих на људе. Ствар је у томе што животињама не може ништа, а по људе може да буде смртоносан. Посебну опасност представља чињеница да се сада појавио и мутирани облик овог паразита, такозвани мултилокуларни ехинококус, који нам стиже из Мађарске и много је опаснија од обичног. Он напада јетру, расте на њој попут малигног тумора, а затим се шири и на остале делове организма. Веома га је тешко дијагностиковати и обично се открије када је већ касно за лечење. Наглашавамо да су у посебној опасности деца која имају кућне љубимце – истичу у новосадском Пастеровом заводу.

Доктор ветерине Дарко Дробњак објашњава да су ехинококуси заправо мале пантљичаре дуге свега од три до шест милиметара, које се голим оком не могу приметити.

– Одрасли облици полажу јаја, која се избацују путем измета заражених паса, мачака или других животиња. Људи та јаја могу унети путем хране или воде, али такође и преко прљавих руку. Из јајашаца се развија ларвени облик, који може формирати цисте у различитим органима, као што су јетра и плућа – каже Дробњак.

Он додаје да ова болест код људи у почетку пролази без икаквих симптома, док цисте не порасту довољно велики да почну да ометају нормално функционисање органа.

– Највећу опасност може представљати уколико дође до пуцања цисте, а најгоре је што код правих домаћина пантљичаре, паса и мачака, не можемо препознати никакве симптоме болести. Најбитнија превентива је псе и мачке вакцинисати против паразита и редовно прати руке након мажења животиња – упозорава Дробњак.

Директор Инфективне клинике у Нишу, професор др Жарко Ранковић наглашава да је ехинококус у било ком облику веома опасан паразит који код пацијената са тешком клиничком сликом може довести и до смрти.

РУСKИ МЕДИЈИ СЕ ПИТАЈУ: Хоће ли се у недељу све променити на Kосову?

– Сваки облик овог паразита је опасан и може бити кобан по здравје људи, нарочито деце. Најугроженије су оне породице које имају кућне љубимце или су у контакту са псима луталицама. Зато се не треба играти, већ одмах треба предузети превентивне мере. Мултилокуларни ехинококус напада јетру, плућа, жуч, а у тешким случајевима чак и мозак, што може довести и до смрти. Нажалост, не постоје симптоми који ће указати да је пацијент заражен, већ се то може дијагностиковати само лабораторијским анализама или ултразвуком. Лечење се започиње јаким антибиотицима, а уколико се примети погоршање, онда то захтева и хируршко вађење паразита из тела – каже Ранковић.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbija Danas/Informer.rs