Србија

ОТКРИВЕНИ ТАЈНИ РАЧУНИ БИВШЕ ПРВЕ ДАМЕ: Драгица Николић згрнула чак четири милиона евра!

Драгица Николић, бивша прва дама Србије, успела је да кроз своју фондацију обрне 457.308.000 динара, или готово четири милиона евра за последње две године председниковања свог супруга Томислава Николића, открива Курир. Фондација је приходовала прошле године, последње године мандата Томислава Николића, чак три пута више новца него што је инкасирала 2015.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У финансијском извештају објављеном на порталу Агенције за привредне регистре наведено је да је приход фондације која носи име бивше прве даме 2016. био 348.865.000 динара, док је годину дана раније инкасирала „тек“ 108.443.000 динара.

НЕБЕСКА ЗВЕР – ЧУВАР РУСКОГ НЕБА: Ловац Су-30СМ у 60 секунди

Под велом тајне

Пословање Драгице Николић од самог почетка обавијено је велом тајне, а ни до данас јавност није сазнала ко су домаћи и страни донатори који пуне касу фондације.

Златко Минић из Транспарентности Србије сматра да је повећање прихода свакако сумњиво уколико је остварено у периоду кад је супруг председнице фондације имао значајан политички утицај.

– Пошто је тако, најнормалнији одговор који би одагнао све те сумње јесте објављивање донатора како би се проверило да ли је неко до њих евентуално остварио неку корист. Ствари сада стоје тако да не постоји обавеза да се тако нешто уради, али онда није примерено само рећи: „Нисмо обавезни“ и ставити тачку. То правило треба да се промени, а и без обзира на то треба инсистирати да се ти подаци објаве ако нема шта да се крије. Не видим ниједан разлог да донатор има мотив да се сакрије и тако доведе под сумњу своје доброчинство – објашњава Минић.

У 2016. инкасирано 348.865.000 динара, а годину дана раније „тек“ 108.443.000 динара

Иначе, надлежни органи су због сумње на корупцију чешљали пословање фондације – Агенција за борбу против корупције проверу је започела крајем 2016, а у контролу се укључила чак и полиција у априлу ове године. Резултати провере су, међутим, до сада непознати. Уместо конкретних одговора шта су открили у протеклих годину дана, из Агенције су упутили на сајт на коме је окачено саопштење да врше ванредну контролу имовине функционера, међу којима је и Томислав Николић.

На помен „хуманитарног рада“ супруге у кабинету Николића, тадашњег шефа државе, то су обично тумачили као покушај да се окрњи углед и снизи његов рејтинг. Он је о фондацији говорио и у годишњем обраћању пред Нову годину и открио да је месец дана раније добио „врло увредљиво“ писмо од Агенције у ком се наводи да постоје индиције да је пословање фондације повезано с коруптивним радњама и да донатори могу имати привилегије у Србији.

Податке крију од јавности

– Фондација је реаговала тако што је Агенцији доставила списак донатора, али с ознаком да то не може да буде доступно јавности, већ искључиво Агенцији. Ако нађе коруптивну радњу, ако нађе криминалца да је финансирао фондацију, онда могу слободно да објаве – рекао је тад Николић.
Агенција, дакле, још проверава наводе о постојању сумње на корупцију приликом давања донација фондацији и евентуалном постојању погодности које су даваоци донација остварили по наведеном основу, а у вези с чим је фондацији и упућен позив за достављање информација.

Драгица Николић
ЖИВИ НА ФЕЈСБУКУ

Драгица Николић јуче није желела да говори о пословању своје фондације. Уместо одговора на питања Курира којом економском вештином је успела да скупи скоро четири милиона евра, из њене фондације су нам поручили да „све информације о раду и активностима фондације можете да погледате на Фејсбук страници Драгица Николић. Тамо, међутим, ни слова нема о финансијама, већ су страницу преплавиле фотографије бивше прве даме на којима „пресеца црвене врпце“.

ОТКРИВАМО: САД и Приштина припремиле специјалну понуду за Београд

Чешљање… Ванредна контрола имовине
ИСТРАЖУЈУ И НИКОЛИЋА, МАЛОГ, ЈОВАНОВИЋА…

Агенција за борбу против корупције врши ванредну контролу имовине 13 функционера. Уз неколико председника општина, директора школа и предузећа, на списку су и бивши председник Србије Томислав Николић, градоначелник Београда Синиша Мали, као и лидер ЛДП Чедомир Јовановић, након што је Курир писао о његовој јахти, које нема у имовинском извештају. Агенција започиње ванредне провере на основу пријава или открића о сумњивој имовини функционера, којима су се бавили медији. Онај за кога се утврди да је предао непотпуне или лажне податке може да буде кажњен новчано, затвором од шест месеци до пет година и забраном бављења јавном функцијом десет година.

 

Извор: Kurir.rs