Србија

ОФАНЗИВА НА БЕОГРАД: У Србију из Русије стиже ОДКБ и ФСБ

После бројних посета делегација из НАТО, у Београд стижу званичници ОДКБ – источног пандана западној Алијанси.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Београду ће у наредна четири дана боравити представници ОДКБ, војне организације која представља источни пандан НАТО. Иако ће у они у српској престоници боравити поводом Омладинског форума, приметно је да долазе после бројних делегација из Брисела. Такође, ту је и вест која није превише запажено прошла у домаћој јавности, да ће руске и српске службе безбедности почети разговоре о сарадњи у војно-обавештајној сфери. Да ли је Москва припремила нову стратегију за Србију?

ОГЛАС КОЈИ ЈЕ НАСМЕЈАО ЦЕО РЕГИОН: Босанац нуди плату, стан и храну, али ове раднице никако НЕ ДОЛАЗЕ У ОБЗИР

Поводом Дана ослобођења Београда, Школа националне одбране Војске Србије од 18. до 21. октобра организује Омладински форум у оквиру сарадње Републике Србије и Организације ОДКБ (источног пандана НАТО), коју чини шест земаља Европе и Азије: Русија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Јерменија и Таџикистан. У највишој војној школи код нас, ове недеље очекује се 130 гостију из шест земаља на челу са јерменским генерал-пуковником Јуријом Хачатуровом, генералним секретаром те организације.

Међутим, оно што је приметно да та делегација долази у Београд, после низа посета високих званичника НАТО, пре свих заменице генералног секретара Роуз Готемелер. Такође, током лета у више наврата су српску престонице посетили бројни генерали, који су разговарали са нашим највишим званичницима.

Како су Балкан, али пре свега Србија, као највећа и најважнија земља овог региона, геостратешки важни и интересантни велики силама, поставља се питање да ли Русија и ОДКБ припремају нову стратегију, с обзиром на то, да наша земља у НАТО окружењу.

– За Србију је јако добро да имамо ту живу дипломатску активност и ја у њој не видим ништа лоше у тим посетама – каже за Телеграф.рс Зоран Драгишић, професор безбедности и члан делегације Србије у Парламентарној скупштини НАТО.

Према његовим речима, постоји апсолутно разумевање НАТО за војну неутралност Србије и та позиција се уважава и на Западу и Истоку. Објашњава да имамо највећи могићи облик сарадње са НАТО, који једна држава не-чланица може да има, што је случај и са ОДКБ, где смо земља-посматрач од 2013. године.

– Ми имамо јасан став да нећемо аплицирати за чланство, тако да је у том смислу позиција Србије потпуно јасна. Да ли ћемо ми сарађивати са једном или другом земљом, односно, једном или другом страном је ствар наше политике и суверених одлука које доноси наша Влада, тако да се та позиција Србије потпуно поштује и уважава и нема никавих притисака због тога – истиче Драгишић.

Када је у питању одлука Москве да се, након што је у нашу земљу стигло шест руских авиона МИГ 29, настави сарадња и у војно-обавештајној сфери, Драгишић каже да не види ту ништа спорно. Наиме, указом руског премијера Дмитрија Медведева налаже се да по овом питању Федерална служба безбедности Русије (ФСБ – наследник некадашњег КГБ) почне разговоре са представницима Министарства одбране Србије.

– Ти протоколи о сарадњи међу службама безбедности су најнормалнија ствар. То није никакав преседан. Ми те протоколе имамо са највећим бројем земаља – додао је Драгишић.

АМФИЛОХИЈЕ РЕКАО ИСТИНУ О АБОРТУСИМА: Сви га напали а онда се јавио Никола и ЗАПУШИО ИМ УСТА!

Иначе, долазак делегације ОДКБ у Београду договорен је прошле године, током боравка нашег министра одбране у Москви, рекао је за Новости, пуковник проф. др Мирослав Талијан, домаћин Форума. На више панела расправљаће се о актуелним проблемима безбедности у Евроазији. У госте нам долазе и челни људи ове организације задужени за борбу против тероризма и наркоманије, затим за геополитику и економску сарадњу. Са српске стране о проблемима безбедности, војне и полицијске сарадње и борбе против тероризма говориће потпредседник Владе Ивица Дачић, министри Александар Вулин и Небојша Стефановић, генерални секретар председника Никола Селаковић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, шеф БИА Братислав Гашић.

 

Извор: Telegraf.rs