Издвајамо Регион

ПЛЕНКОВИЋ КОНТРИРА ВУЛИНУ И ПРОВОЦИРА: Није било грађанског рата, већ одбрана Хрватске од агресије

Загреб — Влада Хрватске, ХДЗ и све државне институције имају јасан став да се у Хрватској није водио грађански рат, као што каже српски министар одбране Александар Вулин

То је изјавио председник Владе Хрватске и ХДЗ-а Андреј Пленковић и додао да су „хрватски бранитељи у Домовинском рату Хрватску одбранили од агресије“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање како тумачи Вулинову изјаву да је у Хрватској вођен грађански рат, Пленковић је новинарима након седнице Председништва и Националног већа ХДЗ-а рекао да је став те владајуће странке, владе и свих државних институција око те теме „сасвим јасан“.

„Никакав грађански рат, него управо оно што су хрватски бранитељи у Домовинском рату учинили, а то је обранили Хрватску од агресије“, рекао је Пленковић, пренела је Хина.

Пленковић тврди да се не доводи у питање „карактер Домовинског рата и великосрпска Милошевићева агресија“ што је, како каже, више пута истакнуто с највиших државних нивоа – Хрватског сабора, Владе и председнице Републике.

„За нас ту нема никаквих дилема“, нагласио је Пленковић и навео да нема намеру „баш сваки пут када неко нешто каже, а како то захтевају поједини политички актери, изјашњавати се и понављати нешто што је ноторно, што је истина и што су чињенице“.

Упитан како гледа на подизање споменика мајору Милану Тепићу, бившем официру ЈНА који је страдао у Бјеловару, Пленковић је поновио да је хрватско Министарство спољних и европских послова с тим у вези послало протесну ноту амбасадорки Србије у Загребу.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је претходно да је упутило оштар протест Амбасади Србије у Загребу поводом откривања споменика ратном хероју, мајору Милану Тепићу, 29. септембра у Београду.

Протест је, како се наводи на сајту овог ресора, упућен амбасадорки Србије у Загребу Мири Николић.

Министар Вулин је изјавио у недељу у Шибенику, поводом хрватских осуда због постављања споменика мајору Тепићу, да о том питању нема договора, јер „у сваком грађанском рату постоји онолико истина колико и страна“.

 

Извор: Танјуг