Издвајамо Свет

ПОРТПАРОЛ КАТАЛОНСКЕ ВЛАДЕ ТУРУЉ: Шпанска влада ће одговарати због насиља полиције!

Шпанска влада ће одговарати пред међународним судовима због насиља националне полиције током забрањеног референдума у Каталонији.

Том приликом је повређено најмање 465 људи, рекао је данас портпарол каталонске владе Хорди Туруљ, који је Шпанију назвао „срамотом Европе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Шпанска држава се веома искомпромитовала и на крају ће одговарати пред међународним судовима“, рекао је Туруљ на конференцији за новинаре у Барселони, преноси Ројтерс.

Туруљ је изразио уверење да ће бити пребројани милиони гласова и да ће људима који још чекају у реду како би убацили гласачки листић у кутију бити омогућено да то учине, пошто временски рок за гласање, како је навео, неће бити продужен.

Он је додао да не зна када ће пребројавање гласова бити завршено.

Каталонске власти су одлучиле да биралишта затворе у 20:00 сати, наводи шпански лист „Ел Паис“.

Портпарол каталонске владе назвао је Шпанију „срамотом Европе“ због начина на који се, како је рекао, обрушила на тежње Каталоније да одржи референдум о отцепљењу, преноси АП.

„Ово што полиција ради је обично дивљаштво, то је међународни скандал… Данас је Шпанија срамота Европе“, сматра Туруљ.

Он је навео да, упркос полицијским акцијама, „сада видимо да су милиони гласали“, додавши да ће за пребројавање гласова бити потребно извесно време.

Туруљ је рекао и да је полиција затворила 319 гласачких места од око 2.300.

Здравствена служба каталонске владе саопштила је раније данас да је 465 људи пријављено у болницама где им се указује помоћ после данашњих сукоба са полицијом која је покушала да спречи гласање, а Туруљ је навео да су две повређене особе у тешком стању, напомиње америчка агенција.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Танјуг