Издвајамо Свет

ПУТИН: Затворите границе Русије и Украјине и ето нове Сребренице

Фото: Јутјуб

Руски председник Владимир Путин изјавио је да би затварање граница Русије са самопроглашеним републикама у Украјини довело до ситуације сличне Сребреници.

Према његовим речима, уколико би се донела таква одлука, уследило би крвопролиће, што Русија никад не би дозволила, пренео је ТАС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Док год политичка питања остају нерешена, ове територије не уживају посебан статус и закон о амнестији не постоји, одлука да се затворе границе између Русије и непризнатих република довешће до ситуације сличне оној која је била у Сребреници. Дошло би до крвопролића. Не можемо дозволити да се то догоди“, рекао је Путин на форуму о међународној политици у дебатном клубу Валдај у Сочију.

Путин је такође изјавио да су државе чланице Европске уније, подршком Косову, саме покренуле раст сепаратистичких тежњи у Европи.

„Колико крхка може да буде стабилност чак и у развијеној држави, показује ситуација у Шпанији. Ко је могао да очекује да ће дискусија о статусу Каталоније прерасти у тако оштру политичку кризу?“, рекао је Путин иступајући у дебатном клубу Валдај.

Путин је казао да је различит однос према независности Косова, Крима и Каталоније пример двојних стандарда Европе.

„У ситуацији са Каталонијом видели смо једнодушну осуду Европске Уније и низа других држава присталица независности. Требало је раније размишљати. Својевремено су фактички поздрављали распад целог низа држава у Европи, не скривајући радост. Зашто је било неопходно тако неосмишљено, полазећи од тренутне ситуације и жеље да се угоди ‘старијем брату’ из Вашингтона, без ограда подржавати независност Косова?“, навео је он.

„Трампа спречавају да испуни предизборна обећања“

Руски председник Владимир Путин изјавио је да, уколико је амерички председник Доналд Трамп непредвидив, то је зато што га његови противници из земље спречавају да испуни многа од својих предизборних обећања.

„Његова непредвидивост није само на основу његове природе. Други разлог је велики отпор у земљи, јер га заправо спречавају да примени било коју од својих предизборних иницијатива. Тако да није у реду рећи да је непредвидивост у његовој природи – она зависи од политичког система САД“, сматра Путин.

Он је поручио да ће Москва сарађивати са Трампом упркос свим потешкоћама, пренео је ТАСС.

Руски председник нагласио је да би Трампа требало поштовати јер има демократски мандат, наводи Ројтерс.

„Њега је изабрао амерички народ и бар би га због тога требало поштовати, чак и ако нисмо сагласни с његовим ставом“, рекао је Путин на форуму о међународној политици Валдаи у Сочију, напомињући да се у САД показује непоштовање према Трампу.

Истовремено, Путин је рекао да ће Русија сарађивати са америчким партнерима које има.

„САД су највећа светска и економска сила. Нажалост, наша трговина је безначајна, али свеједно, утицај САД у свету је веома значајан. Та земља је дефинитивно један од наших најважнијих партнера. Сарађиваћемо са њима упркос свим тешкоћама, под условом да они желе да ураде исто. Ако не, онда нећемо то урадити“, рекао је руски председник.

О Северној Кореји, Блиском Истоку и Уједињеним нацијама

Председник Русије Владимир Путин је рекао да Москва осуђује нуклеарне тестове Северне Кореје, али да би криза око Корејског полуострва требало да се реши дијалогом.

„Осуђујемо нуклеарне тестове које спроводи Северна Кореја. Апсолутно је неопходно да се тај проблем реши кроз дијалог, а не сатеривањем Северне Кореје у ћошак и уз претње коришћења силе“, рекао је Путин, преноси Ројтерс.

Он је такође рекао да неке земље раде све што је у њиховој могућности да одрже Блиски Исток у хаосу.

„Уместо да контролишу ситуацију заједно и нанесу истински ударац теоризму, не само да имитирају да се муче са тим, неки од наших колега раде све што је могуће да хаос у региону (Блиском Истоку) постане трајан“, рекао је Путин, преноси ТАСС.

Путин је такође рекао да би Уједињене нације требало да остану центар глобалног система, јер за УН не постоји алтернатива.

„Са наше тачке гледишта, Уједињене нације, које имају универзалан легитимитет, би требало да остану у центру глобанлог система и наш заједнички задатак је да ојачамо њихов ауторитет и ефективност. Тренутно не постоји алтернатива за УН“, казао је Путин.

 

Извор: Танјуг