Србија

Радован Караџић тражио од Хашког трибунала ОВЕ 4 СТВАРИ!

На четвртој статусној конференцији у Хашком трибуналу, Радован Караџић рекао је данас да жели лаптоп, могућност кориштења Скајпа, телевизијски канал на српском језику и фрижидер у ћелији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ранијим статусним конференцијама Караџић је покренуо питања коришћења Скајпа и лаптопа, као и приступ босанскохерцеговачком телевизијском каналу.

Како се наводи, захтев да у ћелију унесе лаптоп је одобрен под више услова, али Караџић је констатовао да не разуме зашто процес толико траје, односно зашто секретару Суда треба толико времена да одлучи о ограничењима, док је захтев за употребу Скајпа враћен на разматрање секретару суда.

– Лаптоп би ми олакшао боравак, мислим да нам треба интернет како би могли да доунлоудујемо, а не аплоудујемо. То би увелико олакшало мој рад, јер је седење за рачунаром напорно за кичму. Такође, потребан је и телевизијски канал на српском језику. Раније смо имали једну српску и једну муслиманску телевизију, а сад немамо ниједну. Такође, не дају ми да изнајмим фрижидер у соби јер су моје навике такве да радим до касних вечерњих сати – казао је Караџић.

Он је позвао судију да посети друге затворе у којима се налазе хашки осуђеници, тврдећи да они бораве у лошим условима.

Трибунал је првостепеном пресудом, изреченом 24. марта, осудио Караџића на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата, терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање припадника Унпрофора за таоце, а Караџићева одбрана поднела је жалбу на ту пресуду.

Извор: Танјуг