Свет

РАЗОТКРИВЕНА: Хилари Клинтон потплатила истрагу о везама Трампа и Русије

Истрага о наводној повезаности предизборне кампање председника САД Доналда Трампа са Русијом плаћена је из средстава председничке кампање Трампове демократске противкандидаткиње Хилари Клинтон

Истрага о наводној повезаности предизборне кампање председника САД Доналда Трампа са Русијом плаћена је из средстава председничке кампање Трампове демократске противкандидаткиње Хилари Клинтон и Демократског националног комитета, наводи „Вашингтон пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Адвокат Марк Илајас, који је радио за предизборни тим Хилари Клинтон и Демократски национални комитет, у априлу 2016. платио је вашингтонској фирми „Fusion GPS“ да истражи Трампове везе с Русијом, тврди амерички лист.

Исплате су настављене све до избора новембра 2016, наводи данас АФП.

Пре него што је ту фирму ангажовао Илајас, њену истрагу о Трампу финансирао је Трампов ривал на унутрастраначких републиканским изборима, али његов идентитет још није познат.

„Fusion GPS“ затражила је од федералног судије да блокира захтев Одбора за обавештавање Представничког дома Конгреса за приступ банкарским подацима те компаније, тврдећи да би то представљало кршење њених уставних права.

Истражни досије на 35 страна, који је припремио бивши агент МИ6 Кристофер Стил, постао је централно питање конгресних истрага о мешању Русије у изборе у САД 2016.

Трамп је тај досије окарактерисао као „лажну вест“, а у суботу је на Твитеру написао да би Министарство правде и ФБИ „требало хитно да објаве ко је платио за то“.

Два дана раније, Трамп је на истој друштвеној мрежи навео да је можда Демокатска партија финансирала истрагу, подсећа француска агенција.

 

Извор: Вечерње новости