Регион Русија

РУСИЈА: Председница Хрватске позвала Москву да се прикључи антируском пројекту

Руске агенције преносе како је председника Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић позвала Русију да се придружи ”Иницијативи трију мора”, која, према њезиним ријечима, предлаже провођење више од 150 пројеката укупне вриједности од 45 милијарди евра.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Хрватска је на глобалном нивоу мала држава по својој територији и популацији. Но, изврсна је у својим способностима и амбицијама, стога је потребно подузимати снажне кораке како би пронашли своје место, посебно унутар средњоевропских и медитеранских вектора. Да би се постигла пуна консолидација овог простора, ми смо покренули ”Иницијативу три мора”, што отвара нове могућности за улагања, посебице у енергетском и транспортном сектору, развој нових индустрија и у нова тржишта”, рекла је Колинда Грабар-Китаровић на отварању руско-хрватског економског форума у Москви 19. октобар.

НЕ МОЖЕ МУ НИКО НИШТА, ЧАК НИ МИЛОШЕВИЋ НИЈЕ МОГАО: Ово је најмоћнији човек у Србији

Као што је нагласила хрватска председница, иницијатива је усмерена на премошћивање јаза између “старе” и “нове” Еуропе.

Руска агенција Еурасиа Даилy јавља како су, према ријечима Колинде Грабар-Китаровић, иницијативу поздравили и партнери из трећих земаља.

”Већ смо видели америчке и кинеске интересе, а ако руски партнери у њој виде свој интерес – добродошли”, рекла је председница Хрватске.

Међутим, руске агенције подсећају на декларацију о ”Иницијативи три мора” из августа 2016. године, усвојену у Дубровнику на дводневном регионалном форуму. Форум је окупио представнике 12 земаља чланица ЕУ које се налазе у троуглу Јадрана, Балтика и Црног мора. Придружиле су јој се Aлбанија, Македонија, Црна Гора, Приштина, Турска, али и Сједињене Aмеричке Државе и Кина, који су удаљени од региона.

Руски коментатори подсећају да Русија тада није била позвана на форум и да је у свом излагању Колинда Грабар-Китаровић рекла како је иницијатива кључни елемент спољне политике Хрватске, којој је циљ смањити зависност Европе о руском гасу.

Наиме, тада је гост из Сјдињених Aмеричких Држава, генерал Џејмс Л. Џонс, председник Џонс интернашнл групе, иначе бивши саветник за националну сигурност председника Барака Обаме, поручио да је развој ”Иницијативе три мора” критични елемент не само европског развоја, већ и њезине сигурности.

Генерал Џонс је подсетио ”како се Русија данас својим изворима енергије користи како би остварила привредни утицај и ојачала своје геополитичке циљеве”.

ОДЛИЧНО! Србија на листи 10 земаља које највише угрожавају ЕУ

”Боље енергетско повезивање југа и севера Европе кроз ”Иницијативу три мора” окреће ситуацију и поткопава димензију те стратегије”, рекао је у Дубровнику Џејмс Л. Џонс.

 

Извор: logicno.com