Србија

Руси тврде: Нећемо оставити Србију на цедилу

Руско-српски Хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Нови директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу у интервјуу за Спутњик каже му не пада на памет да некога убеђује да то није војна база.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Долазак Виктора Гуљевича, команданта са Бајкала, у Ниш узбуркао је страсти око Руско-српског хуманитарног центра, наводи Спутњик и додаје да је реч о спасиоцу међународне класе, али и светском стручњаку за лавине, који је докторирао на Иркутском универзитету и који у Министарству за ванредне ситуације Русије ради више од двадесет година.

ВУЧИЋ ПОНИЗИО ДАЧИЋА: Ево шта је рекао

За Руско-српски хуманитарни центар каже да је веома добро опремљен и да је добро што је у власништву Министарства унутрашњих послова.

– Мој главни задатак је да ово постане регионални центар за обуку на Балкану. Ово место има велику перспективу. Сва моја енергија биће усмерена на то, а најбољи вид сарадње руске и српске стране биће размена искустава међу спасиоцима – истиче Гуљевич.

На питање да ли је пред долазак у Ниш провео три дана на брифингу у Москви и да ли му је тамо предочено да многи са Запада мисле да је реч о новој војној бази Русије, он каже да нико није морао ништа да му објашњава јер чита новине.

– Нису ми дали инструкције када је у питању политика. Ми као Центар, као хуманитарна међувладина организација, тиме уопште не треба да се бавимо. Наравно, увек ће бити оних који ће, шта год да ја или неко од нас рекао, причати лоше о томе. Не пада ми на памет да то коментаришем, да некога убеђујем у супротно. Знате да је Центар отворен за све, свако може да дође и види – истакао је Гуљевич.

Насер је невин, лажу извађене очи судије Илића!

Он додаје и да је један од циљева Центра да се његове резерве попуњавају. Доћи ће, како каже, нове учионице и опрема.

– Што се тога тиче, нећемо оставити Србију на цедилу. Када једном некоме пружиш руку, наравно да ћеш наставити то да радиш, тако каже изрека. Центар је формиран као дугорочан пројекат који треба да покаже Србији како да реагује у ванредним ситуацијама, током честих поплава и пожара – рекао је, између осталог, нови директор Руско-српког центра у Нишу.

 

Извор:rs.sputniknews.com