Издвајамо Свет

РУСКИ ГЕНЕРАЛИ ТВРДЕ: С-500 Прометеј ће збрисати амерички ТХААД

Фото: Јутјуб

Руске ваздухопловне и свемирске снаге би требало да до 2020. године добију најсавременије противавионске ракетне системе С-500 Прометеј, рекао је генерал-потпуковник Виктор Гумени, заменик заповеднка руских ваздухопловних снага. Русија развија овај нови систем од 2011. године.

Нови противавионски ракетни систем С-500 ће имети бројне предности. Верује се да је С-500 универзални противавионски систем за пресретање ракета дугог домета и великих надморских висина са повећаном способношћу ракетне одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама из отворених извора, С-500 има радијус удара од 600 километара. Комплекс ће моћи да открије и истовремено удари до десет балистичких суперсоничних мета које лете брзином до седам километара у секунди. Такође ће бити у стању да порази борбене блокове хиперсоничних ракета. Укратко, нови комплекс ће постати један од елемената контра акције на амерички концепт Промпт Глобал Стрике.

Фото: Јутјуб

 

Како преноси Натионал Интерест, руски С-500 ће бити сличан ТХААД-у, интегрисан у “једну мрежу“ са системима С-400, С-300ВМ4 и С-350, тако формирајући интегисани систем ваздушне одбране.

Генерално говорећи, стручњаци верују да се С-500 може приписати првој генерацији система против-свемирске одбране, без конкуренције широм света.

Тренутно се руска ваздушна одбрана заснива на С-400 комплексима. До маја ове године су оружане снаге Руске Федераије имале деветнаест С-400 пукова (38 дивизија од 304 лансера).

С-400 Тријмуф систем је недавно добио велику међународну пажњу првенствено због договора Русије о продаји тих система Турској и Судијској Арабији.

С озбиром на историју развоја америчког ТХААД система који је имао више проблема током више од десет година тестирања, постоје разлози да се верује да ће Русији требати много времена да створи ефикасан противракетни систем, претпоставља Натионал Интерест.

Међутим, Русија има велико искуство у развоју противракетних система, и њени садашњи комплекси су још увек у врху, тако да Русија има времена.

 

Извор: Wебтрибуне.рс