Србија

Саша Јанковић и ДС збунили бираче, а за њихове будуће односе могуће су ДВЕ ОПЦИЈЕ

Фото: Јутјуб

После раскида сарадње, Демократска странка и Покрет слободних грађана практично су поделили проценат које су заједнички освојили на председничким изборима.

Ово показује истраживање које је пре неколико дана урадила агенција “Фактор плус”, а према коме ПСГ тренутно ужива подршку 7,8 одсто бирачког тела, док би за демократе гласало 6,9 процената. Владимир Пејић из поменуте агенције каже да није рано за анализу прекида сарадње две политичке опције, али да јесте за закључке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– ДС и ПСГ деле исто бирачко тело и овај раскид је практично збунио њихове бираче. Ове две опције могу, с једне стране, да се уједине и тако хомогенизују бирачко тело, што би према мом мишљењу било боље. С друге стране, може доћи и до тога да уђу у отворену борбу и једни на друге гледају као на конкуренцију, жешћу од СНС-а или било кога другог – наводи Пејић за “Блиц”.

Он каже да не разуме одлуку Јанковића да тек тако саопшти да прекида сарадњу са ДС.

– Ако је хтео да направи отклон од онога што је ДС некада радио, није то урадио на прави начин, није одиграо поштено. Користио је ресурсе ДС током кампање, та странка му је прикупљала потписе у кампањи. Не можете да сарађујете тако што ћете узети од оног другог само оно добро – наводи Пејић, и каже да Јанковић свакако није требало да негира ништа лоше, већ јасно да осуди.

– Саопштење у којем је обелодањен крај сарадње личило је на политичко иживљавање. То циљна група ниједне од ове две опције не воли. Мали је то био разлог за оштар отклон уочи београдских избора – истиче Пејић.

Уколико би дошло до помирења после свега, он сматра да би то показало недоследност “јер како с неким можете данас, а пре само два месеца нисте могли”.

Демократска странка је пред изазовом. Уколико би пристала да буде поново у некој врсти коалиције или синергије са ПСГ, показала би слабост.

– ДС мора да има став и покаже да и од ње нешто зависи. Руководство демократа до сада је водило солидну политику, али константно оставља утисак да се себе стиди и то је лоше. Показали су приличну снагу на председничким изборима, ДС је бренд и људи који имају ауторитет не би требало да се понашају тако, понекад чак и снисходљиво – истиче Пејић.

Он понавља да су раскидом оштећени и ДС и ПСГ и да се то не да исправити лако.

СПС – Избори су велики изазов

Социјалисти имају стандардну подршку, без већих одступања. Видећемо у каквом ће аранжману изаћи на београдске изборе, јер у престоници не стоје баш најбоље. Пред изазовом су да због синергије са СНС не сачувају идентитет, али су до сада успели да се одрже.

Народна странка – Добар пут

Вук Јеремић је показао да није сујетан тиме што је оставио могућност сарадње са Драганом Ђиласом с којим је некада имао озбиљна лична неслагања. Он ће са новом странком покушати да преживи изборе и потом стави странку на ноге. Тако је требало да ради и уочи председничких избора.

ЛДП, СДС – Потрошени

Ове две политичке опције у нашим истраживањима не постоје, веома тешко их је ухватити. Потрошени су и требаће им чудо да се врате. Када кажете испитаницима СДС, догоди се да уопште не знају о коме се ради.

ДЈБ – У паду

Покрет Саше Радуловића је у великом паду, и то није ништа ново. За разлику од ЛДП-а и СДС-а, има их у истраживањима, али сваког пута мање. За њих је добро што су у скупшт

ДВЕРИ/СРС – Константа

Њихова популарност је константна, с тим да Двери показују тенденцију благог раста. Странка Бошка Обрадовића, без обзира шта мислите о њеној политици, води проактивну кампању, раде, упорни су, видљиви…

Извор: Блиц