Србија

СКАНДАЛ И САМОВОЉА: Вулин хоће да отпушта инвалиде, а да запошљава чланове партија

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Челник ресора војске моћи ће да без конкурса даје посао, а сам ће бирати и кога жели да школује, наводе у Војном синдикату Србије

Министар одбране Александар Вулин ускоро ће, уколико предложене измене закона о војсци буду усвојене, моћи да без конкурса запошљава људе у систем одбране, док би, с друге стране, без посла могли да остану припадници Војске који имају неких здравствених потешкоћа, упозоравају из Војног синдиката Србије!

Новица Антић, председник тог синдиката, каже да су измене закона које је предложило Министарство одбране почетак приватизовања Војске Србије (ВС) јер се министру даје право да одлучује о неким питањима која су раније била искључиво у надлежности Владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срамне одредбе

– Даје му се дискреционо право да одлучи да ли ће војна полиција обезбеђивати некога ван ВС, да запошљава без конкурса, дакле, непосредним пријемом на радна места која сам измисли, што је идеално за страначко запошљавање, а такође му се даје и право да школује кога он сматра да треба и где треба – наводи Антић и додаје:

– Закон предвиђа и робовласнички и дискриминишући положај војника и старешина по уговору, јер могу радити на одређено време до 53, изузетно до 60. године, без права да после тога оду у пензију, док за време службе немају права која имају лица запослена на неодређено.

Антић посебно упозорава да се овим изменама закона ствара могућност да припадници ВС који имају трајна здравствена ограничења лако добију отказ.

– Сви рањени или повређени који буди оглашени радно неспособним добиће отказ и завршити на бироу. Толико о бризи државе за људе који су јој посветили живот – каже он.

Из Министарства одбране нису одговарали на наша питања поводом предлога измена закона, који су још увек у фази нацрта, након чега следи јавна расправа, затим усвајање у Влади, а онда дискусија и гласање у парламенту.

Партијски послушници

Војни аналитичар Владе Радуловић, коментаришући предложене измене, каже да се нада да ово неће проћи скупштинску процедуру и заживети у пракси:

– Војска Србије је довољно уздрмана и оптерећена бројним проблемима, а дискреционо право министра да запошљава без конкурса и отпушта „према сопственом нахођењу“ сасвим сигурно прети да наше оружане снаге, са славном историјом и богатом традицијом, претвори у оружану формацију партијских послушника и подобних чиновника.

Извор: Kurir.rs