Србија

СКОТ НАПАО ГЕНЕРАЛА ЛАЗАРЕВИЋА, БРНАБИЋ СТАЛА У ОДБРАНУ: Он је слободан човек

Кајли Скот (фото:Јутјуб)

Евнтуално постављање генерала Владимира Лазаревића за предавача на Војној академији прокоментарисали су премијерка Брнабић и амбасадор Скот

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војна академија одлучује о именовању својих предавача, а евентуалним постављањем генерала Владимира Лазаревића на то место, пут Србије ка Европској унији није доведен у питање, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић. С друге стране, амерички амбасадор у Србији Кајл Скот рекао је тим поводом, да не зна детаље и да је то пре свега питање за српски народ и владу.

ТЕОДОРИН ИСКАЗ СВЕ ЗАПРЕПАСТИО: Зоранов син је спавао са њима у соби, причала је да више не МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ

Брнабић је, након панел дискусије са члановима Амцхам, на молбу да прокоментарише изјаву министра одбране Александра Вулина да ће генерал Лазаревић, осуђен пред Хашким судом за командну одговорност за ратне злочине, бити предавач на Војној академији, рекла да је то питање пре свега за Војну академију.

– Академија је та која доноси одлуке с тим у вези. Ја као председница Владе не могу да се бавим тим питањем. Предаваче предлаже Министарство одбране, Генералштаб и Војна академија – објаснила је Брнабић.

– Волела бих да знам, када људи буду оптужени, осуђени или не, ако буду осуђени и издрже казну, кроз ту казну ваљда прођу друштвену рехабилиацију, а након тога, када буду пуштени, они су ваљда слободни људи, да ли су ти људи равноправни чланови нашег друштва или не. По којим основама одлучујемо да ли јесу или нису. Ако кренемо у индивидуалне одлуке да ли да додатно буду кажњени што не смеју да се појављују на јавним скупогима, где ћемо стати – додала је она.

Брнабић је подвукла да се то питање не може доводити у везу са европском оријентацијом земље.

Она је подвукла да Србија иде у Европу и чини се да је то више него очигледно свима, осим некима у Србији.

– Немојте сумњати да Србија иде ка Европи и пуној интеграцији у ЕУ – закључила је Брнабић.

С друге стране, амбасдор Скот мисли да не би било могуће видети да на америчким академијама предају припадници војске или неке друге институције који су претходно осуђени пред законом.

ГЛУПОСТ ДАНА – ИЗЈАВА НИКИ ХЕЈЛИ: Русија се меша у туђе изборе, јер је економски слаба и има малу војску

– То је више питање за народ и владу Србије, да ли сматрају да осуђени ратни злочинац може да буде професор будућим генерацијама војника. Оно што могу да кажем је да у мојој земљи поштујемо ратни закон и Женевску конвенцију, што значи да и најбољи војници имају обавезу да одбију наређење које је противно ратном закону – рекао је Скот

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug