Свет

Спрема се хаос! ШПАНИЈА укинула аутономију Kаталонији!

Шпански премијер Маријано Рахој, изјаиво је данас да је влада у Мадриду применила члан 155 устава, којим се укида аутономија каталонској регији. Према речима премијера „влада је морала да примени ову меру иако то није желела“

Наиме, премијер Рахој ће данас са министрима одржати седницу кабинета своје владе на којој ће, по свему судећи, одобрити мере које ће дозволити Мадриду да у потпуности преузме контролу над Kаталонијом. До такве одлуке доћи ће готово три недеље након референдума о независности Kаталоније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шпанска влада тврди да је референдум био нелегалан, а у исто време лидер каталонских сепаратиста, Kарлс Пуџдемонт, каже да је добио мандат за проглашење независности.

Рахој и његова влада ће, како преноси ББЦ, активирати члан 155 шпанског устава који омогућава властима да због настале кризе по први пут преузму директну контролу над Kаталонијом. Међу осталим, могуће је да Мадрид укине и каталонску регионалну полицију.

Од 43 посто Kаталонаца, колико их је 1. октобра изашло на референдум, њих 90 посто гласало је за проглашење независности. Већина бирача, који су били против независности Kаталоније, бојкотовала је референдум.

 

Извор: blic/informer.rs