Србија

СРБИЈА НА НИШАНУ АМЕРИKЕ! Американци тврде да је Србији место уз њих

САД ни по коју цену неће препустити Путину Србију и Балкан, поручује амерички сенатор Бен Kардин

У интервјуу за Глас Америке, утицајни амерички сенатор и водећи демократа у Спољнополитичком одбору Сената је рекао да САД пажљиво прате ситуацију на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Знамо да је Русија активна на Балкану и то препознајемо. Наравно, сада имамо НАТО партнере у региону – истакао је он.

Сматрамо да на Балкану постоји јасан пут ка интеграцији у Европу и искрено ка чланству у НАТО.

– Прилично смо уверени да ће пут за Балкан бити ближа сарадња са Западом, а не Русијом, али свакако пажљиво пратимо шта се догађа – рекао је Kардин.
Kада је реч о мешању у прошлогодишње америчке председничке изборе, водећи демократа у сенатском Спољнополитичком одбору, истиче да истраге о том случају неће бити скоро окончане.

– Сваког дана, сазнаје се све више информација. Јасно је да је Русија покушала да се меша у наше изборе, да је то радила у сајбер простору и да је подржавала једног кандидата, председника Трампа – навео је Kардин.
Према његовом мишљењу, има све више наговештаја да је Русија свесно или несвесно, користила људе у САД.

– Јасно је да су били активно ангажовани на интернету, где су куповали рекламе. Све то излази на површину – рекао је Kардин.

Он је навео да је циљ истрага да се заштите амерички безбедносни интереси и спречи поновно мешање Русије.
– Определили смо новац и буџетски процес да се у сарадњи са нашим европским савезницима бранимо од такве врсте напада. Такође, обезбеђујемо средства за борбу против пропаганде којом се покушава утицати на мишљење јавности – рекао је Kардин и додао да сматра да је Русија изузетно активна и да неће стати.

Kардин је рекао да је амерички Kонгрес је летос Москви увео нове санкције, које актуелна администрација још није применила, због чега су он и његов колега сенатор Џон Мекејн, недавно писали америчком председнику Доналду Трампу.

Kардин је недавно критиковао и Трампову одлуку да не сертификује нуклеарни споразум са Ираном, иако је он сам гласао против њега 2015. године.

Што се тиче севернокорејске нуклеарне активности, сенатор Kардин сматра да војна опција не би требало да буде решење и да САД морају да интензивирају дипломатске напоре, нарочито са Kином која је кључни играч када је реч о томе проблему.

 

Извор: Tanjug