Србија

СРБИ МАСОВНО ИДУ НА ЛАЖНА БОЛОВАЊА! Министар Зоран Ђорђевић најавио да ће се овај пракси СТАТИ НА ПУТ!

Pixabay.com

Злоупотреба боловања је озбиљан проблем у Србији, утиче и на стране инвеститоре. Имамо примере радника који 20 дана иду на боловање уз лажне дознаке, па се врате на посао да избегну лекарску комисију, а онда опет јаве послодавцу да су болесни, открива министар Ђорђевић

Радници у Србији масовно злоупотребљавају боловања и држава ће таквој пракси врло брзо стати на пут, најавио је министар за рад и социјална питања Зоран Ђорђевић. Према његовим речима, ускоро ће бити уведене драстичне инспекцијске контроле, које ће проверавати на који начин лекари издају одобрења за боловања.

Ђорђевић напомиње да ова појава утиче и на стране инвеститоре, који ће трипут размислити да ли да уложе свој новац у нашу земљу када виде да се годишње отвори више од 300.000 боловања, што је изнад европског просека.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар Ђорђевић је напоменуо да ће строжим контролама боловања бити заштићени не само послодавци већ и поштени и вредни радници који обављају дупле послове уместо својих несавесних колега.

– Злоупотреба боловања је баш узела маха у Србији и тај проблем морамо да решимо што пре. Суочавали смо се са свакојаким случајевима, имали смо примере радника који помоћу лажних дознака, сређених преко везе код лекара, не долазе по двадесет дана на посао. Онда се врате на своје радно место како би избегли излазак пред лекарску комисију. И чим прођу два-три дана, они поново јаве да су болесни и не долазе на посао. Ми овај проблем морамо да решимо не само због послодаваца већ и због радника који су због одсуства својих несавесних колега приморани да обављају и њихов посао – објашњава Ђорђевић.
– Разговарао сам са кинеским и турским пословним људима, који су заинтересовани за улагање у Србију. И они су ми проблем злоупотребе боловања на нашим компанијама навели као један од кључних. Зато смо одлучили да уведемо строге инспекцијске контроле, које ће проверавати да ли лекари и лекарске комисије одобравају боловања по закону – каже Ђорђевић и додаје да према прописима послодавац има могућност да тражи ванредну контролу боловања, па чак и да отпусти радника ако злоупотребљава одсуство са посла.

Да је стање са злоупотребом боловања у фирмама алармантно потврдио је за Информер и Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије. Он каже да је неопходна строжа контрола и да је највише злоупотреба у државној служби и у фирмама које имају велики број запослених.

– Радници у унутрашњости најчешће иду на боловање како би радили додатни посао. То је приметно у току сезонских послова у пољопривреди, када запослени који примају минималац користе своје боловање како би ишли на њиву, брали јагоде, малине и паприке и тако увећали своја примања – каже Атанацковић.

Он додаје да се боловања од две или три недеље узимају и за најобичнију прехладу или грип, што је недопустиво.

– Најдебљи крај због таквог неодговорног понашања радника и лекара извуку послодавци. Они морају да се информишу да могу да примењују посебан акт како би проверили да ли су запослени заиста болесни или злоупотребљавају боловање, а додатна контрола је свакако пожељна – објашњава Атанацковић.

Извор: Informer.rs