Србија

Срби узгајали СУПЕРМАРИХУАНУ по Европи: Полиција ОТКРИЛА токове прљавог новца ка нашој земљи

Супермодерне илегалне плантаже марихуане откривене су у Прагу, а на њима су дрогу за тржиште ЕУ узгајали – Срби, открила заједничка акција чешке и српске полиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чешка и српска полиција заједно су затвориле канал шверца дроге у земље Европске уније са супер модерних илегалних плантажа марихуане коју су Срби гајили у Прагу и похапсиле 10-члану српско-чешку криминалну групу, саопштила је данас чешка Национална централа за борбу против наркотика.

У заједничкој операцији названој „Хвала“ седморо људи ухапшено је у Чешкој, троје у Србији, а чешка полиција у четвртима на периферији Прага открила је у три породичне куће модерне илегалне плантаже марихуане с капацитетом за производњу тоне те дроге и запленила 3.000 комада растиња и 210 килограма сушене марихуане.

– Објекти су били опремљени најмодернијом технологијом за гајење биљака. Марихуану су гајили специјално обучени баштовани а редовно су долазили да их контролишу организатори групе из Србије – казала је портпаролка чешке Централе Барбора Кудлачкова.

Чланови те криминалне групе из Србије под лажним идентитетом изнајмљивали су породичне куће и некретнине у Чешкој и претварали их у ефикасне плантаже марихуане, која је према сазнањима полиције била намењена даљем шверцу у земље Европске уније.

Према истрази спрске полиције, новац су чланови криминалне групе користили за куповину некретнина, возила и предузећа у Србији, а у овој операцији полиција у Србији запленила им је 160.000 ера у готовини, три аутомобила, седам станова, једну дискотеку и једну кафану, саопштила је чешка полиција.

На оптужницу у чешком затвору чека седам чланова те групе, у Србији три. Операција „Хвала“ се наставља и чешка полиција очекује даље хапшења и повезивање те кривичне истраге с неким ранијим нерешеним случајевима.

У Чешкој српским и чешким плантажерима марихуане прети до 12 година затвора.

Извор: Србија данас