Србија

СРПСКЕ МАТЕРЕ СУ ДУЖНЕ ДА РАЂАЈУ, ЦРНА ГОРА И БОСНА – СВЕ ЈЕ ТО СРБИЈА! Овако Иринеј говори о судбини нашег народа

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

– Дужни смо да обновимо наш народ и да препоручимо нашим матерама да су дужне да рађају децу по божјем благослову и да на тај начин останемо у историји, иако смо пострадали. Тешко је набројати сва страдања Срба у Босни, Херцеговини, Лици, Далмацији, где су нестајала цела села – рекао је патријарх Иринеј за лист Ало и навео да се недавно у Шибенику није суздржао да не каже своје мишљење о томе.

– Нисам могао а да не кажем да је СПЦ чекала годинама извињење римокатолика и да га никад нисмо чули, и да га вероватно нећемо ни ћути. А многе идеје и даље су живе и то је трагедија и наша и њихова. Народ који ствара историју на злочинима, крви других народа, он нема будућност. Од нас се очекује да не изгубимо душу, ако смо изгубили многа тела, морамо сачувати душу. Да не чинимо оно што непријатељ жели да чинимо. Волимо своју отаџбину, где год живе Срби, то је Србија, па било да су у Босни, у Црној Гори или на другим местима. Браћи из Републике Српске кажем – чувајте Републику Српску и оног који данас води народ Српске, то је једини начин да српство опстане – завршио је патријарх.

Амфилохије подигао буру

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да подсетимо, ових дана је изјава другог челника СПЦ изазвала огромну пажњу. Митрополит црногорско приморски Амфилохије приликом служења литургије у Пећкој Патријаршији шокирао је јавност.

О његовој констатацији да „Српкиње побију више деце него Хитлер и Мусолини“ бруји цео регион. Ово је његова реченица због које је јавност огорчена:

– Оне у својим утробама побију за једну годину више деце него што су побили Мусолини и Хитлер и Броз и ови који су овде на Косову и Метохији. А хоћете да као народ имамо благослов Божји – рекао је он.

Бројне јавне личности реаговале су, додуше другачије, на ову изјаву.

Извор: Espreso.rs