Издвајамо Србија

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО СПАСКОВСКОГ: Тајни сведоци руше директора РТБ Бор, откриће све о пљачки пет тона злата!

Полиција води преговоре са неколицином његових најближих сарадника који би у замену за заштићени статус у поступку против њега открили све о пљачки пет тона злата

Надлежни органи стежу обруч око Благоја Спасковског, директора РТБ „Бор“, ексклузивно открива Курир! Како сазнајемо, полиција преговора са неколико блиских дугогодишњих сарадника Благоја Спасковског да добију статус сведока-сарадника у замену за сведочење о криминалним радњама генералног директора у овом некадашњем државном гиганту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Већ извесно време полиција води преговоре са неколико људи да буду сведоци-сарадници у процесу против Спасковског. То су његове најближе колеге, људи који су уско сарађивали с њим и који знају све о пљачки око пет тона злата из РТБ „Бор“ – каже извор нашег листа и додаје:

Пропеваће

– У замену за статус сведока-сарадника они би, наравно, открили све о криминалном пословању Спасковског.

Директора РТБ „Бор“, како је Курир већ објавио, ниједна власт још од Слободана Милошевића па наовамо није могла да смени. Курир је објавио серију текстова о пљачки у том рударско-топионичарском басену. Последња у низу је пљачка чак око пет тона злата, чиме је држава оштећена за 150 милиона евра! Тај рудник је очерупан за милионе евра и задужен за најмање 1,3 милијарде евра. Најзаслужнији за хаос у овом државном гиганту је управо Благоје Спасковски, који је готово четири деценије у компанији и последњих девет година на месту директора наставља да гура предузеће у суноврат.

Под истрагом годину дана

Сачувао је фотељу и након последње у низу афера „златни муљ“, која је обелодањена кад је Курир објавио да полиција већ годину дана истражује њега и пословање РТБ, одакле је вишегодишњим пљачкањем, како је процењено, изнето пет тона злата. Експерти погона златара у РТБ „Бор“ уочили су у годишњем извештају за 2015. да фали 300 килограма чистог злата, док је 2016. тај мањак износио чак 500 килограма.

Енормно богат
СТАНОВЕ У ЛОНДОНУ НИЈЕ ПРИЈАВИО

У имовинској карти Благоја Спасковског на сајту Агенције за борбу против корупције нема наведених 15 станова у Лондону које поседује. Курир је послао питања Агенцији да ли је Спасковски пријавио ове некретнине на неког од чланова своје породице, те ако јесте, да ли су утврђивали порекло новца којим су купљени, али одговор још нисмо добили.

КО ЈЕ БЛАГОЈЕ СПАСКОВСКИ

– 37 година ради у РТБ „Бор“ и добар део стажа је на директорској позицији
– 1972. запослио се у РТБ
– 1990. постао генерални директор, а 2000. прешао у предузеће „Ортосистем“ из Београда
– 2008. вратио се на чело РТБ
– 1990. година истакнути члан СПС и близак сарадник Николе Шаиновића
– 2010. предводио листу УРС
– 2013. прешао у СНС
 

Извор: Курир / Екипа Курира