Србија

СТИЖЕ НАМ ПОМОЋ СА ПОТПУНО НЕОЧЕКИВАНЕ СТРАНЕ: Каталонац брани Србију у ЕВРОПИ!?

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Џорди Рока, члан шпанске делегације Парламентарне скупштине Савета Европе, постао је нови известилац за Косово. Дачић: Ово је врло добра вест. Рока одлично зна шта се дешава у Каталонији и верујем у његов објективан извештај

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каталонац Џорди Рока, члан шпанске делегације Парламентарне скупштине Савета Европе, изабран је за новог европског известиоца за Косово и Метохију. Он ће писати наредни извештај о ситуацији у јужној српској покрајини, поштовању људских права, владавини закона и достизању стандарда Савета Европе.

Рока је на ову функцију изабран после жестоке дипломатске битке српске делегације, која је успела да спречи избор Моргенса Јенсена из Данске. Информерови саговорници из Владе убеђени су да ће Џорди Рока након општег хаоса у Шпанији насталог после референдума у Каталонији добро разумети и верно у европским институцијама пренети ситуацију са Косова.

Најбољи кандидат

Нови известилац за Косово и Метохију изабран је, иначе, тајним гласањем на седници Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе и има рок од две године да напише извештај.

Марија Обрадовић, шеф српске делегације, истиче да је Рока изабран након што је Србија успела да оспори кандидатуру Данца Јенсена.

– Оспорили смо кандидатуру Моргенса Јенсена, који је у претходном периоду више пута исказао пристрасност, излазећи у сусрет захтевима делегације косовског парламента, чиме је неспорно довео себе у сукоб интереса. Јенсен је чак гласао и против преговора две делегације о начину заступљености приштинске делегације у Савету Европе, потпуно игноришући ставове српске стране – подвлачи Обрадовићева, додајући да је став Београда о Каталонији врло јасан.

– Снажно подржавамо суверенитет и територијални интегритет Шпаније. Србија најбоље зна какву штету може да нанесе прављење изузетака у погледу непоштовања територијалног интегритета и међународног права, јер је преседан направљен управо у случају Косова – наглашава Обрадовићева.

Министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући Рокин избор, сматра да је то добра вест за Србију.

– Најважније је да известилац буде објективан. Рока је био најбољи кандидат. Он добро зна шта се десило у Каталонији и верујем у његов објективан извештај – оптимиста је Дачић.

Ништа није извесно

Ипак, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да је реч о „стицају околности“.

– Не верујем да се тако важне одлуке доносе преко ноћи. Нема разлога да верујемо да ће Каталонац бити бољи или гори од досадашњих европских известилаца. Ипак су сви у истој позицији, без обзира на то из које земље долазе – спушта лопту Јовановић.

 

Извор: D.K.-M.D.