Србија

„Тако нисте говорили пре девет година!“ Вучић загрмео на Хојта Јиа поводом раније изјаве о „две столице“

Фото: Јутјуб

Оштар став председника

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Отворени и напети састанак председника Србије Александра Вучића и заменика помоћника државног секретара САД Хојта Брајана Јиа могао би се сажети у две кључне тачке: дубоко неслагање око питања Косова и Метохије и наставак притиска да Србија прекине блиске односе са Русијом.

Како медији наводе, позивајући се на изворе из Вучићевог окружења, управо се око ове две теме јуче „вртео“ разговор у Палати Србија, чији прилог је дан раније, била огољена порука Јиа – да Београд више неће моћи да седи „на две столице“.

ШОКАНТНА ИЗЈАВА ВЕСЛИЈА КЛАРКА: Срби, сами сте криви за НАТО бомбардовање!

Извори кажу да је гост „добронамерно“ саветовао свом домаћину да би Србија требало да поштује територијални интегритет Косова, и наводе да су се најпре у тој тачки појавили „шумови на везама“.

Како се истиче, председник Вучић је Јиу на то без увијања саопштио: „Тако се нисте понашали пре девет година“.

Председник је, наводе исти извори, образложио свој став да долазеће генерације не смемо оптеретити замрзнутим конфликтом који је препрека за историјско помирење Срба и Албанаца, а није пропустио прилику да званичнику САД саопшти да Приштина упорно и некажњено кочи спровођење Бриселског споразума.

– Неки су подигли ларму због тога што је из баналних техничких разлога за два дана закаснио улазак српских судија у правосудни систем Косова и Метохије, а Приштина већ 1.652 дана не спроводи обавезу да формира Заједницу српских општина (ЗСО) и ником ништа – категоричан је био Вучић.

Што се тиче другог „камена спотицања“ у дијалогу – односа Београда према Москви – Ји је, наводно, децидирано рекао да Србија тешко може једном ногом да иде ка Русији, а другом ка ЕУ.

Уз то, поменуо је и да је из визуре Вашингтона „врло проблематичан“ захтев Руса из Хуманитарног центра у Нишу да им се додели статус дипломатског особља.

Новости пишу да су аргументи председника били да Србија остаје стратешки опредељена за евроинтеграције, али да ће и даље развијати пријатељске односе са Русијом, али и Кином, Индијом, Уједињеним Арапским Емиратима…

Госта су интересовале и „дежурне теме“ – докле се стигло у истрагама о „случају браће Битићи“ и паљењу америчке амбасаде у Београду.

МОСКВА ОШТРО: Нека се Америка не меша у сарадњу Србије и Русије!

Председник је, како тврди извор, казао да нико у Србији неће ставити под тепих та два догађаја. Навео је и да се иде у смеру ефикасног решавања судског поступка око паљења амбасаде и да ту не види проблеме.

 

Извор: Srbija Danas/Večernje novosti