Издвајамо Свет

ТРАМП ШОКИРАО ЦЕО СВЕТ: Председник САД планира да уништи УН, ЗАТВАРА СЕДИШТЕ У ЊУЈОРКУ!

Фото: Јутјуб

Лидер САД повлачи своју земљу из Унеска до краја 2018. зато што даје више пара од осталих и због антиизраелског става тог тела УН. Стручњаци упозоравају да ће САД до 2019. изаћи из свих тела УН и тако уништити ту организацију

Амерички председник Доналд Трамп планира да уништи Уједињене нације. Стејт департмент је јуче саопштио да се САД повлаче из Унеска, агенције УН за културу и образовање, до краја следеће године, због тога што дају више пара од других и „антиизраелског“ става заступљеног у тој организацији. Аналитичари кажу да је то само почетак и да ће Америка до почетка 2019. изаћи из свих тела УН, што би могло да растури ту међународну организацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Клуб беспосличара
УН су клуб у којем се људи окупљају да би ћаскали и лепо се провели
Доналд Трамп

Затвара седиште у Њујорку

Званичници из Вашингтона јуче су навели да одлука о иступању САД из Унеска није донесена олако.

– Ова одлука одражава забринутост САД због све већих неизмирених обавеза других земаља према Унеску, неизвршене корените реформе и става усмереног против Израела. Вашингтон ће остати у организацији као земља посматрач како би допринео америчким ставовима и експертизом – саопштио је Стејт департмент, на чијем је челу Рекс Тилерсон.

Како се додаје, САД су јуче о свом потезу обавестиле и генералну директорку Унеска Ирину Бокову. Она је потврдила да је примила Тилерсоново званично обавештење и навела да жали због таквог потеза САД.

Реган такође изашао из Унеска

Ово није први пут да се САД повлаче из Унеска. Године 1983. тадашњи председник Роналд Реган изашао је из тог међународног тела, али се Америка 2003. за време администрације Џорџа Буша вратила. Вашингтон је жестоко протестовао против Унеска и за време Барака Обаме 2011, кад је Палестина примљена у то тело као пуноправна чланица, иако је само земља посматрач у УН.

– Одлука Америке представља губитак за мултилатерализам и целокупну УН породицу. Сарадња са Унеском је веома важна, будући да се свет суочава са растућом претњом од тероризма, антисемитизмом и кршењима људских слобода – навела је Бокова.

Амерички медији, међутим, упозоравају да је ово само први Трампов потез усмерен на разбијање УН. Они подсећају да је у јануару ове године група републиканаца, Трампових присталица, одбору за међународну политику Конгреса поднела предлог закона о повлачењу Америке из УН и затварања његовог седишта у Њујорку.

– У питању је документ назван „Закон о обнављању америчког суверенитета“, предат Конгресу 3. јануара. У њему се наводи да председник САД мора да изведе земљу из свих тела УН, специјалних агенција и комисија. Такође, пише да мисија УН у САД мора бити затворена, а све остале функције у тој организацији да буду укинуте – наведено је у предлогу закона.

Тада је као рок за повлачење из тела УН дат период од две године, што значи крај 2018, односно почетак 2019.

– То се управо поклапа са временом кад су САД навеле да ће изаћи из Унеска – истичу медији у САД.

Једва чекају распад

Професор политичких наука и међународних односа на Универзитету Џорџ Вашингтон Стивен Бидл изјавио је да најновија одлука САД одговара реторици администрације Доналда Трампа.

– Он је још током кампање критиковао међународне институције и претио повлачењем САД из њих. Његови поборници у Конгресу говоре да мрзе УН и да им се не свиђа да плаћају нешто што „безвредним земљама трећег света омогућава да нападају Америку“. Они једва чекају да се УН распадну да би могли да раде шта хоће. Сада видимо да су надомак циља и да неће одустати од уништења УН – објашњава Бидл.

И сам Трамп је још током предизборне кампање жестоко критиковао УН, у чијем су настајању 1945. САД учествовале. Он је ту међународну организацију назвао „клубом у којем се људи окупљају да би ћаскали и лепо се провели“. Такође, председник САД сматра да његова земља не би требало да даје огроман новац УН јер сви други дају мање. Стога је Трамп још у предизборној кампањи обећао да ће однос између САД и УН бити знатно другачији током његовог председничког мандата.

Уједињене нације

– Уједињене нације настале су 24. октобра 1945, по завршетку Другог светског рата, с циљем да спрече понављање таквог сукоба
– основане су на иницијативу Француске, Русије, Британије, Кине и САД. То су земље сталне чланице Савета безбедности УН и једине које имају право вета
– на оснивању УН су имале 51 чланицу, а сада их је 193. Две државе су посматрачи – Ватикан и Палестина
– главни циљеви организације су да одржи мир и безбедност у свету, промовише људска права, подстиче социјални и економски развој, штити животну средину и обезбеди хуманитарну помоћ у случајевима глади, природних катастрофа и оружаних сукоба
Унеско
– Унеско је специјализована агенција УН са седиштем у Паризу, настала кад су основане и УН 1945.
– циљ Унеска је да доприноси миру и безбедности, поштовању закона и људских права промовисањем међународне сарадње кроз образовање, науку и културу
– има 195 држава чланица

 

Извор: Информер