Свет Србија

Турска економска моћ стигла на Балкан: Зашто су Србија и Турска потребне једна другој?

Долазак турског председника Реџепа Тајип Ердогана у Србију најављен је пре неколико месеци. Ова посета првог човека Турске има велики значај за унапређење политичко-економских веза две земље. За Турску, Србија је битан партнер, не толико у економском смислу колико у гео-стратешком, јер Анкара жели своју економску и војну моћ да трансформише у политичку у деловима који су некада били део Османског царства. Због тога је Србија, као кључна земља на Балкану, важна за Анкару. С друге стране, Србији је Турска потребна због њене економске снаге.

Турска је 17. економија на свету са БДП-ом од 820 милијарди долара. Незапосленост у земљи са преко 75 милиона становника је око 10 посто. Трговина је важна покретачка снага турске економије. Вредност извоза и увоза чини чак 59 посто укупног бруто домаћег производа. Циљ Анкаре је да до 2023. године, када се обележава сто година од оснивања модерне Турске Републике, Турска постане једна од десет највећих светских економија.

Српско-турски економски односи у полету су од 2009. године када је потписан Споразум о слободној трговини између две земље. Од потписивања Споразума извоз Србије у Турску повећан је 7,5 пута док је укупна спољнотрговинска размена повећана 3,5 пута. Према последњим доступним подацима Републичког завода за статистику, у првој половини 2016. године укупна спољнотрговинска размена у роби са Турском износила је 414, 4 милиона евра. Укупан извоз у Турску у првих шест месеци 2016. године износио је 118,4 милиона евра. На листи земаља у које Србија извози, Турска се нашла на 17. месту.

Зашто је Турски ток важан?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Несумњиво једна од кључних тема данашњег разговора председника Србије и Турске биће Турски ток чији један крак треба да прође кроз Србију. Гасовод Турски ток се гради како би се заобишла Украјина и допремио гас у јужну Европу. Овај пројекта је започет након обуставе изградње Јужног тока јануара 2016. године. Нови гасовод Турски ток требало би да пролази кроз Бугарску, Србију, Мађарску и Аустрију а Србија је већ потписала Споразум за отпочињање планова за гасовод.

Уколико један крак гасовода прође кроз Србију, Србија ће као транзитна земља моћи да наплаћује таксе и да од тога заради. Приликом последње посете Истанбулу, председник Вучић је изјавио да је Турски ток “пројекат за будућност и пројекат за нашу децу.”

Број турских предузећа у Србији све већи

Како је најављено турски председник Ердоган данас стиже у Србију са 150 бизнисмена како би успоставили пословне контакте са српским привредницима. Српско-турска привреда сарадња има велики потенцијал на шта показују и подаци о броју турских фирми које послују у Србији. Подаци говоре да у Србији постоји више од 400 турских привредних субјеката који су овде регистровани. Треба нагласити да то нису само велике компаније већ да ту има и турских фабрика и малих радњи.

Турска је прилично заинтересована и да улаже у инфраструктурне пројекте. Поред улагања у изградњу ауто путева Турска је расположена и да помогне реконструкцију аеродрома у Лађевцима, како би он био и војна и цивилна ваздушна лука.

Српско-турски економски односи имају велики потенцијал на шта показује и робна размена између две земље. Данашња посета Турског председника Србији и долазак турских бизнисмена треба још више да учврсте економске односе две земље. Ипак, не треба изгубити из вида да Анкара своју економску моћ првенстфебо користи у ширењу политичког утицаја на просторе некадашњег Отоманског царства.

Извор: Srbija Danas