Србија

У Скупштини Србије пљуште увреде и псовке, теку сузе, а грађани то плаћају ТРИ МИЛИОНА ДИНАРА по седници

Псовке, увреде, свађе и плакање у скупштинској сали пореске обавезнике у Србији коштају, према неким проценама, и до три милиона динара по заседању!

У протеклих седам дана имали смо гомилу инцидената. Посланица ДЈБ Ана Стевановић имала је шоу.

– То што су неки посланици изашли из појединих ријалитија, не значи да треба да праве ријалити шоу од Скупштине – поручила је др Стевановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затим је удаљила микрофон од лица, али недовољно далеко…

– Ма терајте се сви у к..ац! – чула се њена следећа реченица.

Посланик Двери Бошко Обрадовић је током заседања подигао камен и почео да рецитује песму Ђуре Јакшића „Отаџбина”, након чега је председница Скупштине Маја Гојковић прогласила паузу и захтевала да се камен изнесе. Даља расправа са Маријаном Ристичевићем из СНС ишла је у смеру „да ли се ради о камену за купус”.

Посланик СРС Миљан Дамјановић бацио је на Милована Дрецуна (СНС) заставу Косова и рекао му да је однесе директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу.

У исто време Маја Гојковић је на једвите јаде покушавала да одржи ред, па су је посланици опозиције оптуживали за самовољу…

Примера из протеклих година има на десетине, а посланици се не смирују. Поменута три милиона динара треба оквирно издвојити за једну седницу парламента, а прецизни подаци су из 2015. године. Међутим, и данас је ситуација слична пошто је скупштински буџет за те потребе сличан из године у годину. Према подацима Центра за истраживање корупције (ЦИК), 3,2 милиона динара у просеку износе трошкови одржавања једне седнице, с тим што тај новац не треба мешати са парама које се обезбеђују за плате запослених у служби Народне скупштине и са примањима посланика.

До рачунице се дошло тако што је у 2015. одржано 39 седница на које је укупно потрошено 124,9 милиона динара. У овај издатак спадају и накнаде трошкова преноћишта народних посланика, те трошкови за сопствени превоз посланика и превоз у јавном саобраћају, као и накнаде за дежурства служби Народне скупштине, лекарске екипе, припадника МУП-а и осталих који су ангажовани у време заседања парламента. Такође, у трошкове улази и новац којим се плаћа паркирање возила посланика у гаражама.

На све ово треба додати и трошкове струје, телефона, мобилних телефона, папира, штампања, копирања скупштинских аката…

Прецизна рачуница за ову годину не постоји, тако да је засад непознаница колико, рецимо, кошта одржавање прве седнице јесењег заседања Народне скупштине која је почела пре четири дана, која због свађа још увек траје и на којој су посланици усвојили само дневни ред. Иначе, буџет за 2017. предвидео је да Народна скупштина ове године за рад добије 3,1 милијарду динара. Од тог новца 613,4 милиона динара предвиђено је за “вршење посланичке функције”, док је за “стручну и административно-техничку подршку раду посланика” издвојено 1,3 милијарде динара.

Сав овај новац, наравно, иде из џепова грађана Србије. Међутим, то и није толико проблем ако она ради продуктивно и ефикасно и доноси квалитетне законе, каже извршни директор Цесида Ђорђе Вуковић.

– Да ли ће неко да прави хаос, зависи од политичке процене, односно да ли ће том неком то штетити или користити. Морао би да постоји какав-такав договор позиције и опозиције, да једни друге превише не иритирају. Нисам сигуран да неки пословник или санкције све ово могу да реше јер се ове ствари решавају политичком културом – каже Вуковић.

И докторанд на Факултету политичких наука (ФПН) Бобан Стојановић каже да смо сви сведоци “прављења циркуса од Скупштине, где смо видели и гађање ципелама, псовке, свађе, увреде…”.

– У парламенту не постоји култура дијалога, посланици се не доживљавају као колеге које раде на истом циљу, а то је да ова земља буде боља и функционише како треба, већ га користе за политички маркетинг и обрачуне. Скупштина не представља грађане и не ради као контролор Владе, и толико је деградирана од извршне власти да не чуди да људи мисле да тамо седе неки простаци – прича Стојановић.

Извор: Blic.rs