Издвајамо Србија

ХАРАДИНАЈ КУПАЦ “ФРИКОМА”: Српски гигант одлази у руке Албанаца?!

Потенцијални купац Газменд Азиз Абраши уједно је и кандидат за градоначелника Приштине испред Харадинајеве “Алијансе за будућност Косова”

Албанац Газменд Азиз Абраши ускоро би, преко својих веза у централној Србији, могао да постане нови власник компаније “Фриком”. Абраши је велики пријатељ Рамуша Харадинаја и потпредседник његове “Алијансе за будућност Косова”, а како Телеграф сазнаје, има велику жељу да списку својих фирми придода и српског гиганта. Абраши је, иначе, кандидат за градоначелника Приштине испред Харадинајеве “Алијансе”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све до 2014. године Абраши се није бавио политиком, али 11. маја приступа “Алијанси” свог великог пријатеља Рамуша Харадинаја.

– Сматрам да у сарадњи са Харадинајем могу више да допринесем економији на Косову, јер сам већ 25 година бизнисмен који помаже економски развој ове земље – рекао је Абраши тада.

Већ је пословао као заступник српских фирми на Косову и Метохији, а сада је решио да постане и власник једне од њих, “Фрикома”. Тако би, као продужена рука Рамуша Харадинаја, директно пословао у Србији.

Напомињемо и да је Газменд син Азиза Абрашија, дугогодишњег и последњег директора Рударско-металуршко-хемијског комбината олова и цинка “Трепча”, који је због малверзација у југословенском гиганту 1989. године био у затвору.

За разлику од оца, Газменд се трудио да последњих 25 година изгради чисто име у пословном свету, као један од најистакнутијих косовских бизнисмена.

Међутим, мрљу на “беспрекорну” каријеру ставља случај са приватизацијом хотела “Гранд” у Приштини.

Према наводима ЕУЛЕКС-а, Абраши је, заједно са Дином Асанијем, директором косовске Агенције за приватизацију, тражио мито од 4 милиона евра како би се приватизација хотела одвијала несметано.

Абраши је негирао све наводе ЕУЛЕКС-а, али су они остали забележени у документарном филму “11 ножева”, снимљеном након спорног самоубиства Абрашијевог партнера Дина Асанија.

Ово није једини случај у тражењу мита за приватизацију за који су њих двојица сумњичени.

 

Извор: Телеграф.рс