Србија

ХОРОР УСРЕД СРБИЈЕ: Отац болесног сина већ седам година држи у кавезу! ЖИВЕ У ЈЕЗИВИМ УСЛОВИМА

Као у најјезивијим хорор филмовима, Радован М. (34), особа с посебним потребама, већ годинама живи у кавезу, закључан ланцима и катанцима иза решетака у својој руинираној и неусловној кући у околини Кикинде!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радован је заостао у развоју, а застрашујући кавез који је овом несрећном човеку постао дом смештен је у трошној кући (адреса позната редакцији), без купатила, паркета и других основних услова живота достојних човека. Радованова мајка убила се пре две године пошто је открила да има канцер, па у овој кући он живи са оцем Миланом Ш.

СМЕХ ДО СУЗА: Погледајте како је мајмун истукао ЛАВА

Кавез за свог сина Милан је направио пре шест, седам година и он за Курир каже да је то видео као једино решење.

Редовно узима лекове

– Морао сам то да урадим јер Раша понекад хоће да побегне, а имао је и агресивне испаде. Пустим га у току дана да изађе. Понекад седимо и испред куће. Међутим, кад имам посла и кад излазим из куће, принуђен сам да га држим закључаног да не би повредио себе или неког другог – прича Милан за Курир.

Каже да, пошто немају купатило, свог сина купа у кориту.

– Примам неку минималну социјалну помоћ од које храним Рашу, а понекад и надничим за ситне паре. Међутим, то је све врло мало. Раша нема одговарајућу одећу, обућу, али нам је најпотребније купатило. Ипак, упркос свему, мој Раша никад није био гладан! – изричит је Милан.

Упркос свим невољама и тешкој судбини, каже да њих двојица не желе да се одвоје један од другог.

– Кад је у кавезу, пуштам му музику. Он воли да гледа и телевизију, па је тако ТВ стално укључен. А причамо и толико колико можемо да се разумемо. Ја сам њега одгајао откако је био дете и никако не бих волео да заврши у некој установи – каже Милан и додаје да га не запоставља, да се брине о детету и да сину редовно даје лекове.

Није затворен

У Центру за социјални рад Нова Црња нису желели да дају званичан коментар, али су нам незванично рекли да су упознати са овим случајем и да породица добија социјалну помоћ.

– Отац добија око 25.000 динара на име накнаде за туђу негу и помоћ и око 10.000 динара на име социјалне помоћи. Ми смо се у више наврата обраћали разним психијатријским установама, али нам је речено да у складу с правилником који је издало Министарство здравља не примају нове кориснике. Колико је нама познато, штићеник није изолован и затворен, он има права слободно да се креће – поручили су у овој установи.

Мада је не траже и мада се Радован не жали, породици је потребна свака помоћ.

Др Милан Милић
УКЉУЧИВАЊЕ У ЗАЈЕДНИЦУ

Психијатар др Милан Милић каже да су услови у којима Радован живи по свим критеријумима нехумани и неодговарајући за живот, али да би надлежни требало да врло пажљиво испитају све околности у вези са овим случајем и да се утврди шта је најбоље за младића.

ПУТИН: Како Косово може а Крим не може?!

– Тренд у свету је да се пацијенти што мање смештају у психијатријске установе, а да се више ради на њиховом укључивању у социјалну заједницу. Међутим, за то је потребно издвојити много средстава и мислим да тренутно Србија није спремна за тако нешто – каже др Милић.

Извор: Kurir.rs