Издвајамо Србија

ХОЈТ ЈИ ЗАПРЕТИО ВУЧИЋУ: Има да поштујеш вољу Америке, ако нећеш, размисли о последицама!

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да разговор са функционером САД Брајаном Хојтом Јијем није био лак, да сви из страних земаља долазе са сопственим интересима, а да је његов посао да брани и штити интересе Србије.

Фото: Јутјуб

Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да је Хојт Ји навео да САД подржава „територијални интегритет независне државе Косово“ и поручио да „не дирамо“ у тај територијални интегритет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије је навео да му је одговорио речима: „Како може пре девет година да се дира територијални интегритет Србије, да пре девет година једно правило важи за вас, а данас потпуно супротно правило важи за све друге“.

„То сам му у лице рекао“, навео је Вучић и додао да му то није први пут рекао, а Хојт Ји му је одговорио да је супер то што је рекао, да је он пренео шта је порука Америка и да је то то.

„Има то да поштујеш — ако не поштујеш, ти сам размисли о последицама“, препричао је Вучић и додао: „То је њихова порука и такве ствари слушам сваки дан“.

Додао је и да ниједна непристојна реч није речена и да су главне теме биле Косово и Русија.

Вежбаћемо са једнима и са другима

Председник Вучић изјавио је да се Србији замерају везе са Русијом и то што није признала независност Косова, наводећи да очекује све веће притиске тим поводом.

Наше је, каже Вучић, да усклађујемо спољну политику до уласка у ЕУ, додајући да имамо коректне односе са Русијом и да ћемо такве односе и да задржимо.

„Те везе према Русији им недвосмислено сметају. Смета им што нисмо признали независност Косова, и ту ће притисци бити све већи. Ми морамо да имамо активну позицију и да понудимо решења у складу са реалношћу… Наше је да водимо независну политику и да пробамо да пронађемо историјски договор са Албанцима“, рекао је Вучић.

Поручио је да треба да пронађемо најбоље решење за нас.

Вучић је поновио да Србија седи на својој столици, а до када ће моћи, то нико не може да гарантује.

„Када не буде могла, имаћемо неке друге у Влади и на месту председника Србије“, рекао је Вучић.

Каже да је једини исправан пут тај да Србија штити своју независност и слободу.

Он додаје да је Србији замерено и то што је 40 наших припадника било на војној вежби са Русијом и Белорусијом, док, како каже, они који су замерили „нису приметили“ да је око 300 наших учесника имало вежбу са НАТО-ом у Србији.

„Вежбаћемо са једнима и са другима. То је наша војна неутралност, ако не можете да истрпите онда нам то кажите“, рекао је Вучић.

Говорећи о Косову, Вучић је оценио да се водила „идиотска“ дипломатија у време (Бориса) Тадића и (Вука) Јеремића која је називана „витаминском“ јер је, каже, била таква да смо „сами исекли све четири ноге на столици на којој смо седели“, а после су се „правили да су изненађени“.

Појаснио је да смо тада затражили од Међународног суда правде да каже да ли је сецесија била легална или није, а испоставило се да је Косово имало право на сецесију.

 

Извор: Танјуг