Србија

Хоће ли Запад стопирати најважнији посао који је Ердоган „донео“ у Београд?

Резултат посете турског председника Ердогана Србији јесте и потписивање протокола о сарадњи из области енергетике. Иако за сада није познато шта протокол тачно подразумева, претпоставља се да би он требало да обухвати и пројекат „Турски ток“, а чији би један крак требало да пролази и кроз нашу земљу, пише Спутњик у својој анализи.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србији јако треба финансирање
Јелица Путниковић, уредница „Балкан магазина“ и стручњак за енергетику, објашњава да је нашој земљи јако битно да обезбеди финансирање, иако за сада нема информација колико би крак „Турског тока“ од Бугарске ка Србији коштао. Неки план је, како каже, да се трасом која је замишљена још у пројекту „Јужни ток“, направи траса за гас који би до Србије стизао путем „Турског тока“.

ОВО ЈЕ ЈЕДИНИ АУДИО ЗАПИС НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Послушајте како је НАЈВЕЋИ СРПСКИ УМ говорио о БУДУЋНОСТИ!

– Сигурно је да би било добро да Анкара буде заинтересована да финансира изградњу гасовода кроз нашу земљу или да на неки други начин учествује у реализацији тога, јер када гас стигне до црноморске обале у Турској, он ће 180 километара ићи турском територијом, а после тога до гасног хаба. Претпостављам да постоји интерес Турске да наплати транзит тог гаса на својој територији. Наравно, што гаса буде више, Анкара ће моћи више да наплати, односно да обезбеди себи неке додатне приходе – каже Путниковић.

Дипломата Срећко Ђукић за Спутњик каже да се Анкара, након што је пропао гасовод „Јужни ток“, снажно залагала да „Турски ток“ допре до средишта Европе.

ЕУ и САД се још нису изјасниле…
– Турска све време даје пуну политичку подршку изградњи тог гасовода преко балканских земаља – Грчке, Бугарске, Србије, Македоније. Иако трасе још нису утврђене, кључно питање како политичке, тако и евентуалне финансијске подршке Турске, јесте однос Запада према „Турском току“. Ту пре свега мислим на Европску унију и на САД, а оне се по питању „Турског тока“ нису изјасниле – напомиње Ђукић.

Молитва Богородице Дјево: Кад изговорите ове речи, све лоше ће ишчезнути као дим!

То је за Србију врло забрињавајуће, додаје дипломата и подсећа да Брисел није дозволио да руски гас „Јужним током“ потекне преко балканских земаља.

– Питање је да ли ће, на пример, конзорцијум који буде градио гасоводе преко Бугарске, што је већ територија ЕУ, позвати и Турску и да ли ће Анкара имати интереса да се прикључи том конзорцијуму за изградњу гасовода од Турске до централне Европе – каже Ђукић.

 

Извор: rs.sputniknews.com