Свет Србија

ХРВАТИ СЕ БАШ УНЕРВОЗИЛИ ЗБОГ ПОСЕТЕ ЕРДОГАНА БЕОГРАДУ! Лако је Србији, сад иза себе има и Русију и Турску!

У Хрватској су се очигледно јако унервозили због више него успешне посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Београду и одличних односа који је успоставио са председником Србије Александром Вучићем

Толико су у лијепој њиховој бесни и уплашени да је чак главна тема новог недељника Еxпресс посвећена односима Србије и Турске објављена под насловом „Опаки савез“ (?!)

Спомињу хрватски медији и некакву „тешку артиљерију“, и Ивицу Дачича, а ми вам преносимо део најнервознијег квазидуховотог новинског текста последњих година:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Током недавне посете турског изасланства Србији видели смо да су тамошњи дипломати одлучили да употребе „тешку артиљерију“. Наиме, на једном од службених ручкова српски министар спољих послова Ивица Дачић прихватио се микрофона и на турском језику запевао окупљеном друштву.

Раздраги Ердоган и његова супруга Емина одушевљено су запљескали Дачићу, који је касније, према писању српских медија, запевао и песму „Миљацка“ Халида Бешлића. Прилику за зближавање с „дојучерашњим непријатељима“ искористио је и нови српски председник Александар Вучић, који је рекао да је Србија била једна од првих земаља које су осудиле прошлогодишњи покушај војног удара у Турској.

– Реаговали смо и осудили тај покушај у неку руку највишег облика терористичког деловања и стали на страну легално изабраних органа Турске – казао је Вучић.

Алфа и омега турске политике није остала дужна. У ауторском тексту за српску Политику похвалио је Ердоган њихово заједништво.

– Никад ниједна од наших земаља није допустила да њезини индивидуални проблеми наруше међусобно пријатељство и сарадњу. Чак и у најтежим временима придавали смо посебно значење томе да одржимо дијалог и да разумемо једни друге – стоји у Ердогановом тексту.

Такво зближавање било је тешко очекивати због односа службеног Београда према српским злочинима над муслиманским становништвом, али Ердоган је вешт дипломата. Након што му је из Европске уније стигла де фацто одбијеница за даљње приближавање, а поготово након што је аустријски министар спољних послова Себастиан Курц отворено рекао да Турска не може постати чланица Уније, Ердоган се окренуо остатку света, а Србија је идеалан партнер за освету ЕУ, баш као што је то и Русији.

Догађај који би ипак могао да обележи даљу сарадњу Турске и Србије није Дачићево певање нити Вучићево присећање добрих старих времена политичке сарадње. Заједничка посета током среде двојице државних челника Новом Пазару, како су га већ два политичара назвала, мосту пријатељства. Санџак, насељен већински муслиманским становништвом, никад није уживао велику подршку службеног Београда, али није имао ни такав сепаратистички покрет какав је изнедрило Косово. (…) Управо због тога је неверојатно важно да су два државника у Новом Пазару надгледала потписивање споразума с турском Агенцијом за сарадњу и координацију.

Дан раније је Ердоган најавио да Турска нуди и снабдевање природним гасом из Русије преко Турског тока, што би посебно требало и могло да смета хрватској дипломатији. Наиме, Турска је постала пожељна дестинација за транспорт гаса након пропадања Јужног тока, који је требало да иде, између осталог, и преко Хрватске према остатку Европске уније. Санкције, бугарско противљење, окупација Крима, све то је имало одређену улогу у напуштању пројекта транспорта гаса преко Хрватске, а чинило се да ће чак и преко Турске све то тешко ићи. Рушење руског авиона изнад Сирије и накнадно захлађење односа две земље, па убијство руског амбасадора у Анкари озбиљно су запретили наставку сарадње. Билатерални односи се полако опорављају, а сад Турска и Русија имају заједничког геополитичкога конкурента, Европску унију.

Треба очекивати да ће се ти односи наставити и у скорој будућности, а Србија би могла да има далеко највеће користи. Кад се две тако велике руке сложе, свашта се може урадити. Србија ће жељно очекивати шта ће им донети будућност и нови, помало чак и неочекивани, савезник, али засад се чини да је будућност Вучићеве Србије заиста светла“.

Извор: 24sata.hr